"Varu noorganizēt jums ekskursiju uz Covid-19 nodaļu!" Igaunijas premjere asi reaģē uz skeptisko deputātu izteikumiem (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Ministru kabinetā.
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Ministru kabinetā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa pirmdien vērsusies pie Rīgikogu deputātiem ar aicinājumu vienprātīgi atbalstīt Covid-19 pandēmijas dēļ pārslogoto veselības aprūpes sistēmu, vienlaikus mudinot skeptiski noskaņotos parlamenta locekļus pašiem apmeklēt slimnīcu Covid-19 nodaļas.

"Igaunijas veselības aprūpes sistēma pašlaik pārdzīvo smagu periodu, kura pārvarēšanai nepieciešams atbalsts un lietišķa saskaņa. Kopumā jau parlamentā valda vienota izpratne, piemēram, jautājumā par valsts aizsardzību - neviens neapstrīd, ka mums vajadzīga dalība NATO un investīcijas aizsardzībā, ja gribam saglabāt Igaunijas neatkarību," viņa sacījusi politiskā uzrunā parlamentam.

"Es ļoti lūdzu atrast tādu pašu konsensu jautājumā par atbalstu medicīnas sistēmai - lai neviens no mums nedemonizētu medicīnas darbiniekus, nedraudētu un neuzbruktu medicīnas darbiniekiem, kuri pēdējiem spēkiem cenšas nosargāt Igaunijas iedzīvotāju veselību."

Valdības vadītāja atgādinājusi, ka pandēmijas radītās pārslodzes dēļ slimnīcām nākas atlikt plānveida operācijas un rezultātā cieš tie pacienti, kuriem izvēles iespēju nav, kamēr pret Covid-19 cilvēkiem iespējams vakcinēties, lai nenonāktu slimnīcā.

"Ir daži politiķi, kuri cietsirdīgi paziņojuši, ka brīvības vārdā daļai cilvēku var nākties mirt. (..) Tā ir ārkārtīgi ciniska vienaldzība pret cilvēkiem, uzskatot, ka vecāka gadagājuma cilvēku nāve ir normāla parādība. Tiesa, cilvēki nav nemirstīgi, taču viņiem nevajadzētu mirt mokošā nāvē no koronavīrusa, turklāt diemžēl Covid-19 apdraud arī citu cilvēku dzīvību un veselību,” viņa uzsvērusi.

Pēc Kallasas teiktā, runa nav par slimnīcu gultasvietu skaitu, ko ir iespējams palielināt, bet par pārgurušajiem veselības aprūpes profesionāļiem, kuriem smagi jāstrādā Covid nodaļās, valkājot aizsargtērpus, un kuri vairs nespēj izturēt šo slodzi.

"Tas ir smags darbs, mediķi vairs nevēlas strādāt Covid nodaļās," norādījusi premjere, aicinot tos politiķus, kuri ir pārliecināti, ka slimnīcās nekādas pārslodzes nav, pašiem apmeklēt šīs nodaļas.

"Ja kāds no Rīgikogu deputātiem teiks, ka slimnīcām nekādas pārslodzes nav, varu noorganizēt jums ekskursiju uz Covid nodaļu - tur jūs savām acīm varēsiet redzēt, kā šiem cilvēkiem nākas strādāt un kā pacienti cieš no skābekļa trūkuma," viņa izteikusies.

Iepriekš, tiekoties ar Rīgikogu sociālo lietu komisijas deputātiem, Kallasa aicināja labēji populistisko Igaunijas Konservatīvo tautas partiju (EKRE) mudināt savus atbalstītājus vakcinēties.

Pēc sestdien Tallinā notikušās protesta demonstrācijas pret karantīnas ierobežojumiem un vakcināciju, kurā piedalījās EKRE līderis Martins Helme un viņa vietnieks Marts Helme, par izstāšanos no šīs partijas paziņojuši jau vismaz divi pazīstami tās biedri - jaunievēlētā Tallinas domes deputāte Kaireta Remmaka-Grasmane un zvērināts advokāts Urmass Simons, vēsta "Postimees".

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu