"Mani bērni mira badā, tas bija jādara." Afgāņu ģimene par 500 dolāriem svešiniekam pārdod savu mazuli (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: AP/Scanpix

Afganistānā saskaras ar lielāko humanitāro krīzi pasaulē, un islāmistu kustības "Taliban" pārvaldītajā valstī situācija krasi pasliktinās. Lai nenomirtu badā, kāda ģimene par 500 dolāriem svešiniekam pārdevusi savu meitu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Starptautiskie fondi, kas līdz šim atbalstīja valsts trauslo ekonomiku, ir apturēti, pasaulē turpinoties diskusijām par to, kā rīkoties ar "Taliban" režīmu.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ir brīdinājusi – miljoniem cilvēku ies bojā, ja valsti drīzumā nesasniegs nepieciešamā palīdzība.

BBC reportiere Jogita Limaje devās uz ciematu ārpus Heratas, kur aprunājās ar māti, kura pārdeva savu mazuli par 500 dolāriem, lai nodrošinātu pārtiku pārējiem bērniem.

Pircējs bija kāds svešinieks, kurš apgalvoja, ka vēlas audzināt meiteni, kura apprecētu viņa dēlu, taču viņa nodomiem nav garantijas. Viņš samaksāja 250 dolāru avansā, kas ir pietiekami, lai dažus mēnešus pabarotu ģimeni, bet pārējo daļu samaksās, kad atgriezīsies, lai meiteni paņemtu, kas notiks, "kad viņa mācēs staigāt".

"Mani bērni mira no bada, tāpēc mums nācās pārdot savu meitu," BBC atklāja māte. "Kā lai es neskumstu? Viņa ir mans bērns. Es vēlos, kaut man nebūtu jāpārdod mana meita."

Mazuļa tēvs, kurš agrāk pelnīja naudu, vācot atkritumus, bet tagad iespēja pelnīt naudu ir milzu cīņa, paskaidroja, ka ģimene uzskatīja, ka viņiem nav citas izvēles.

Viņš teica: "Mēs esam badā. Šobrīd mums mājās nav ne miltu, ne eļļas. Mums nav nekā. Manai meitai nav ne jausmas, kāda būs viņas nākotne. Es nezinu, kā viņa par to jutīsies. Bet mums tas bija jādara."

Bērnu izprecināšana Afganistānā tiek praktizētas gadsimtiem ilgi, taču valsts smagā ekonomiskā situācija ir likusi daudzām ģimenēm ķerties pie arvien vairāk šokējošiem darījumiem, kas iesaista arvien jaunākus bērnus.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu