Saeima lems par deputātu pienākumu vakcinēties pret Covid-19 (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere / LETA

Saeimai jau drīzumā būtu jālemj par deputātu pienākumu vakcinēties pret Covid-19. Tā uzskata parlamenta priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Koalīcijas partneri sola atbalstīt šo ieceri. Tomēr šobrīd vēl nav skaidrs, ar ko jārēķinās tiem, kuri atteiksies potēties, vēsta TV3 Ziņas.

Lai saprastu, kā Saeimai reaģēt uz valdības rīkojumu par valsts pārvaldē strādājošo pienākumu līdz 15. novembrim vakcinēties, lai varētu turpināt darbu, parlamenta priekšsēdētāja Ināra Mūrniece bija lūgusi padomu juristiem. Tagad saņemti trīs atzinumi, un tajos secināts, ka valdībai nav tiesību likt vakcinēties parlamentāriešiem.

"Uz Saeimas deputātiem tik vienkārši šo normu par atstādināšanu nemaz nevar attiecināt, jo Satversme to neļauj," norāda Mūrniece.

Lēmumu par deputātu pienākumu potēties var pieņemt tikai pati Saeimai, un Mūrnieces ieskatā parlamentam tas arī būtu jādara, turklāt iespējami drīz: "Laika jau nav daudz. Ja no 15. novembra šī norma ir jāiedzīvina, tas vienlīdz attiecas arī uz Saeimu."

Asi pret šādu prasību iestājas atsevišķi opozīcijas deputāti.

"Es esmu kategoriski pret to, lai jebkurš cilvēks, kurš šobrīd strādā, tiktu diskriminēts atkarībā no potes saņemšanas vai nesaņemšanas. Tas ir pats galvenais princips," pret ideju iestājas Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko.

Savukārt koalīcijas partneri piekrīt, ka Saeimas deputātiem būtu pienākums vakcinēties pret Covid-19.

"Jā, pilnībā atbalstu obligātu vakcināciju Saeimas deputātiem! Ja mēs prasām to pārējiem, tad pašiem ir jārāda priekšzīme," norāda "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis.

Deputāts Andris Skride uzskata, ka deputāti ir paraugs pārējai sabiedrībai: "Deputātiem jābūt šim pienākumam vakcinēties, jo mēs esam kā paraugs arī pārējiem iedzīvotājiem un skaidri zinām, ka tikai vakcinācija glābs mūsu slimnīcas no pārslodzes."

Tāpat domā arī deputāts no Jaunās konservatīvās partijas Juris Rancāns: "Deputātam ir jārāda piemērs. Tas ir tāds ētiskais apsvērums, ka deputāts vadās no zinātnē balstītiem apsvērumiem un argumentiem."

Ja iecere par deputātu pienākumu potēties gūs vairākuma atbalstu, parlamentam vēl būs jātiek skaidrībā, kādas sekas draudēs nevakcinētajiem tautas priekšstāvjiem.

Video: TV3 Ziņas sižets

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu