KNAB vēlas krietni plašākas tiesības piekļūt privātpersonu un uzņēmumu banku kontu informācijai (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) gatavos izmaiņas likumā, kas birojam piešķirtu daudz plašākas tiesības piekļūt privātpersonu un uzņēmumu banku kontu informācijai.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina, ka birojs piekļūšanai konta informācijai vēlētos tādu pašu rīcības ātrumu kā Valsts ieņēmumu dienestam nodokļu administrēšanas jomā.

Novēršanas jomā KNAB patlaban jau ir salīdzinoši vieglāk piekļūt šai informācijai, kas attiecas uz partiju iespējams nelikumīgu finansēšanu. Savukārt apkarošanas jomā un korupcijas risku analīzes jomā patlaban ir "jāiet garais ceļš, un birojam jāprasa konkrēta informācija par konkrētiem kontiem, līdz ar to nav iespējams analizēt lielākus datus".

Apkarojot korupciju publiskajos iepirkumos KNAB vēlētos analizēt arī juridisko personu kontus - "kustību, transakcijas, skaidras naudas noņemšanu".

Attiecībā uz privātpersonu kontu informācijas analizēšanu KNAB priekšnieks nenoliedza, ka šajā jomā varētu rasties neliels jautājums par datu aizsardzību, tāpēc, gatavojot izmaiņas likumā, birojs tās saskaņos ar Datu valsts inspekciju (DVI).

Birojs normatīvā regulējuma grozīšanai veiks saskaņošanu ar citām iestādēm un tad iesniegs šo iniciatīvu parlamentā.

Straume arī norādīja, ka šāda piekļuve kontu informācijai korupcijas apkarošanas iestādēm pasaulē nav nekas jauns, jo šādas tiesības, piemēram, ir Lietuvas atbildīgajai iestādei.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu