Pavļuts paziņo, ka šonedēļ vēl netiks iesniegts pieprasījums mobilizācijas izsludināšanai (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts kanceleja

Šonedēļ valdībā vēl netiks iesniegts pieprasījums mobilizācijas izsludināšanai, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pauž veselības ministrs Daniels Pavļuts.

"Mobilizācija būs pēdējais solis, ja visas brīvprātīgās metodes būs izsmeltas," raksta Pavļuts.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) plānoja 29.oktobrī valdībai iesniegt pieprasījumu mobilizācijas izsludināšanai, šodien Ministru kabineta sēdē paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

Viņa skaidroja, ka mobilizācija nozīmē to, ka tiek mērķtiecīgi plānoti un sagatavoti valsts militārās un civilās aizsardzības pasākumi valsts apdraudējuma novēršanai vai tā seku likvidācijai, izmantojot noteiktus cilvēku, materiālos un finanšu resursus.

VM prognozē, ka rīkojumu par mobilizāciju vajadzēs izsludināt 2.novembrī.

Heiberga uzsvēra, ka līdz šim Mobilizācijas likums nekad iepriekš nav bijis iedarbināts.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdībā plāno iesniegt rīkojumu par daļēju vai vietējās mobilizācijas izsludināšanu, kurā norāda cilvēkresursu mobilizāciju ārkārtējās situācijas laikā. Plānots, ka VM būs tiesības koordinēt un izsniegt pavēstes. Tiks noteiktas ārstniecības personāla specialitātes, uz kurām attiektos izsludinātā mobilizācija.

Tāpat rīkojumā tiks norādīta mobilizācijai nepieciešamā finansējuma piešķiršanas un izmantošanas kārtība.

Heiberga skaidro, ka tiks izveidots konkrēts koordinācijas mehānisms jeb štābs, kuru koordinēs VM, tajā iekļaujot VM padotības iestāžu, klīniskās universitātes slimnīcu, Aizsardzības ministrijas un Tieslietu ministrijas amatpersonas. Štāba kompetencē būs pieprasījumu apkopošana, pavēstu izsniegšana.

Plānots, ka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS), Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcas un septiņas reģionālās slimnīcas nodrošinās apmācības cilvēkiem darbam Covid-19 nodaļās vai citās nodaļās, juridisku atbildību, apmaksu, kā arī individuālos aizsardzības līdzekļus.

Heiberga informē, ka pavēstes saņems privātās ārstniecības iestādēs strādājošie, kā arī ārpus nozares strādājošās ārstniecības personas.

 
Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu