VIDEO ⟩ "Cik ārzemēs dzīvojošie latvieši ir vakcinējušies?" Ārzemēs vakcinēti latvieši neizpratnē par vakcinācijas datiem (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Mareks ar sievu jau gadu dzīvo Norvēģijā. Viņš norāda, ka šajā Skandināvijas valstī dzīve rit mierīgi un bez lieka satraukuma. Pavisam neplānoti Norvēģijā viņš saņēmis abas vakcīnas devas, taču viņš norāda uz iespējamām nepilnībām vakcinācijas datos, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Vīrietis stāsta, ka saņēmis e-pastu no kādas Latvijas iestādes, kurā aicināts apmeklēt vakcinācijas centrus Latvijā. Tāpat Mareks atklāt, ka citi ārzemes dzīvojoši latvieši saņēmuši līdzīga rakstura īsziņas.

Mareks, viņa sieva, kā arī pirms trīs mēnešiem atbraukušais brālis vakcinējušies Norvēģijā. Vakcinējusies ir arī viņa meita un bijusī sieva, kas dzīvo Lielbritānijā, tomēr arī viņas saņēmušas aicinājumu Latvijā vakcinēties.

Mareks par vakcināciju stāsta: "Mēs visi esam deklarēti Latvijā. Ja visu laiku saka, ka cilvēki Latvijā neiet vakcinēties, ka tikai vakcinējušies 50% iedzīvotāji, varbūt vienkārši ir nepareizi dati?

Ārzemēs dzīvo ļoti daudz latviešu, kuri brīvdienās, uz svētkiem brauc uz Latviju. Kāds vispār zina, cik ārzemēs dzīvojošie latvieši ir vakcinējušies? Varbūt Latvijā jau sen ir tie paši 70-80% vakcinēto, nevis 50%."

Nacionālajā veselības dienestā norāda, ka statistiku veido tikai Latvijā dzīvojoši iedzīvotāji. "Uzsākot vakcinācijas procesu tika paņemts iedzīvotāju skaits kā atskaites punkts. Šajā skaitā nav lielā latviešu kopiena, kas dzīvo un strādā ārvalstīs," raidījumam norāda Nacionālā veselības dienesta pārstāve Inga Vasiļjeva.

Centrālajā statistika pārvaldē norāda, ka katra gada sākumā tiek noteikts provizoriskais iedzīvotāju skaits. Tas tiek darīts ņemot vērā rādījumus vairāk nekā 30 datubāzēs.

Biežāk nekā reizi gadā iedzīvotāju skaits netiek mainīts, jo daļa datu piegādātāju spēj informāciju apkopot tikai reizi gadā.

Lai iedzīvotāju pieskaitītu valsts iedzīvotāju kopskaitam, nepietiek, piemēram, ar ārsta vizīti reizi gadā. 

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu