Māsu asociācija aizvien nesaskata turpmākas sadarbības iespējas ar Pavļutu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Evija Trifanova/LETA

Arī pēc trešdien notikušās Veselības ministrijas (VM) Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdes Latvijas Māsu asociācija (LMA) aizvien nesaskata turpmākas sadarbības iespējas ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), pauž asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina.

Viņa skaidroja, ka sēdē lemts tomēr neizsludināt mediķu mobilizāciju, taču līdz pirmdienai paredzēts veikt cilvēkresursu apzināšanu un iekšējo resursu pārdali.

Saskaņā ar Ortveinas pausto, iepriekš izsludinātajai mediķu brīvprātīgai iesaistei Covid-19 pacientu aprūpē saņemtas aptuveni 400 pieteikuma anketas, taču VM vēl neesot uzrunājusi šīs personas.

Vienlaikus VM esot norādījusi, ka ne visas šīs personas ir gatavas piedalīties konkrēti ārstniecības procesā, turklāt daļa esot gatava piedalīties tikai ar atsevišķiem ierobežojumiem.

Līdz ar to vēl aizvien esot atlicis noskaidrot šo personu kvalifikāciju, profilu un izglītību.

Pēc VM sēdē sniegtajām aplēsēm, šobrīd esot nepieciešams teju 1000 medicīnas māsu, 600 māsu palīgu un vēl vairāk ārstu. Ortveina uzskata, ka šāds apmērs diez vai būs nodrošināms ar esošajiem Latvijas resursiem. Vienlaikus LMA padomes sēdē piedāvājusi piesaistīt medicīnas māsas no diasporas, kā arī no skaistumkopšanas nozares.

Vaicāta, vai pēc trešdienas sēdes organizācija aizvien pieprasa Pavļuta demisiju, asociācijas viceprezidente norādīja, ka "mūsu organizācija nesaskata turpmāku sadarbību ar veselības ministru".

Iemesli tam esot vairāki, tostarp fakts, ka nozare par dažādām būtiskām izmaiņām uzzinot novēloti, kā, piemēram, tas bijis sakarā ar plānoto mediķu mobilizāciju. Tāpat šo apsvērumu vidū esot ar ministrijas darba organizāciju un krīzes pārvaldību saistīti jautājumi.

Arī nesenā iecere uzlikt par prasību ārstniecības iestādēm pie ieejas nodrošināt antigēnu testus visiem pacientiem un apmeklētājiem, pēc Ortveinas sacītā, bijis tieši tāds pats jaunums kā iepriekš plānotā mediķu mobilizācija. Līdzīgi arī šī iniciatīva raisījusi dažādas neskaidrības, jo paredzams, ka pie ārstniecības iestādēm veidosies rindas un nāksies atvēlēt papildu jau tā trūkstošos resursus, lai nodrošinātu cilvēku testēšanu. Tā vietā Ortveina uzskata, ka būtu jānodrošina FFP2 tipa respirators katram apmeklētājam, piedāvājot tos arī nomainīt pēc konkrēta laika, piemēram, divām stundām.

Jau ziņots, ka LMA, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība un Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA) pievienojas Latvijas Ārstu biedrībai un pieprasa veselības ministra demisiju, aģentūrai LETA apstiprināja organizācijas.

LJĀA valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs aģentūrai LETA skaidroja, ka galvenais faktors, kas mudinājis pievienoties LĀB, bijis konkrēti otrdien publiski izskanējusī plānotā mediķu mobilizācija ar paredzētu kriminālatbildību neiesaistīšanās gadījumā.

Pēc šiem notikumiem, pretēji iepriekš iecerētajam, veselības ministrs paziņoja, ka šonedēļ tomēr valdībā nevirzīs mediķu mobilizācijas rīkojumu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu