Arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācija atbalsta Pavļuta demisiju (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valde atbalsta veselības ministra Daniela Pavļuta demisijas pieprasījumu, portālu "Apollo.lv" informēja LĢĀA prezidente Sarmīte Veide.

Asociācijas pārstāvji norāda, ka šajā krīzes situācijā valstī nav darīts pietiekoši, lai medicīnas personāls justos atbalstīts un būtu radīta uzticamība par vairākiem ministra pieņemtajiem lēmumiem.

Kā vienu no lēmumiem Veide min - solītā mediķu atalgojuma paaugstinājuma 2022.gadam 10% vietā tiks saņemts par pusi mazāks - 4,5%.

"Lai arī algu kāpums pēdējos gados ir bijis, tas ir nepietiekams, ņemot vērā sākotnēji zemos darba algas izejas rādītājus. Un šobrīd, kad viss krīzes smagums tiek nests uz medicīnas profesionāļu pleciem, nenodrošinot tos pašus 10% algas pieaugumu nākamgad, ir necieņas izrādīšana veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem" teikts paziņojumā.

Asociācijas pārstāvji arī uzsver, ka informācijas aprite jāvērtē kā stingri neapmierinoša. Komunikācija ir saraustīta, izmaiņas normatīvajos aktos netiek laicīgi paziņotas, rodas apjukums gan pacientu, gan ārstu vidū, veidojot nepārtrauktus pārpratumus un konfliktsituācijas. Tiek pieņemti svarīgi lēmumi, nesaskaņojot tos ar nozares izpildītājiem, bet izplatot tos medijos vēl pirms gala lēmuma pieņemšanas un atbildīgo institūciju informēšanas.

"Covid-19 vakcinācijas pasākumi, kas tika ieviesti tikai no oktobra bija jāievieš jau gada sākumā - gan motivējošāks atalgojums ģimenes ārstiem par vakcinācijas veikšanu, gan prasības darba vietās ar augstu inficēšanās risku, gan izglītojošie pasākumi un ērta, saprotama izbraukuma vakcinācija sabiedrībai," raksta asociācijas pārstāvji.

Veselības aprūpes krīze ir sekas novilcinātiem un novēloti pieņemtiem lēmumiem, teikts paziņojuma noslēgumā.

Kā ziņots, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) ir pieprasījusi veselības ministra Pavļuta demisiju, pārmetot viņam "Veselības ministrijas ilgstoši pieļautās kļūdas krīzes vadībā un plānoto mediķu mobilizācijas izsludināšanu".

Kariņš pēc vēstules tikās ar LĀB un paziņoja, ka saspīlējums starp veselības nozari un veselības ministru ir kritisks. Kariņš neatklāja, prasīs vai neprasīs Pavļuta demisiju, uzsverot, ka plāno sarunu ar koalīcijas partneriem par šo jautājumu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu