Traģēdija filmēšanas laukumā ⟩ Kas zināms līdz šim?

Foto: Reuters/AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

22. oktobrī Holivudas zvaigznes Aleka Boldvina filmas uzņemšanas laikā Ņūmeksikas štatā tika sašauti vīrietis un sieviete, kas no ievainojumiem mirusi. Portāls "Apollo" ir apkopojis traģiskā negadījuma cēloņus un sekas.

Pirms negadījuma vairāki darbinieki pamet filmēšanas laukumu

Vairāki filmas "Rust" darbinieki neilgi pirms traģiskā negadījuma bija pametuši filmēšanas laukumu. Viņi sūdzējās par darba apstākļiem un lēto uzbūvēto māju filmēšanas laukumā. 

"Mūs ļoti satraukuši plašsaziņas līdzekļu ziņojumi, ka ražotāji amatniecības darbos nodarbināja personas, kas nav kvalificētas, un, vēl ļaunāk, izmantoja viņus, lai aizstātu kvalificētus arodbiedrības biedrus, kuri tajā laikā protestēja. Tas ir nepiedodami," rakstīts Ņūmeksikas policijas paziņojumā.

Dažas dienas pirms apšaudes abas puses panāca provizorisku vienošanos par darba apstākļiem un atalgojumu. Arodbiedrības locekļi, tostarp kinematogrāfi, redaktori, frizūru un grima mākslinieki, kostīmu dizaineri un citi, bija pārliecinoši nobalsojuši par streiku, ja vienošanās netiks panākta. 

Liktenīgais šāviens filmas uzņemšanas laukumā

22. oktobrī policija pavēstīja, ka vesterna filmēšanas laikā par rekvizītu izmantots šaujamierocis, no kura tika izšauts. Šāvējs bijis aktieris Aleks Boldvins.

Kinovesterna "Rust" uzņemšanas laikā tika sašauti divi cilvēki - 42 gadus vecā operatore Halina Hačinsa un 48 gadus vecais režisors Džoels Souza.

Hačinsa tika aizvesta ar helikopteru uz Ņūmeksikas Universitātes slimnīcu, taču no gūtajiem ievainojumiem mira. Souza tika aizvests uz citu slimnīcu, kur viņam tiek sniegta ārkārtas medicīniskā aprūpe.

Santafe šerifs paziņoja, ka Hačinsa un Souza "tika sašauti, kad Aleks Boldvins izšāva no rekvizīta".

"Detektīvi izvaicāja Boldvinu," pavēstīja Santafe šerifa preses pārstāvis Huans Rioss. "Viņš sniedza paskaidrojumus un atbildēja uz viņu jautājumiem. Viņš ieradās brīvprātīgi un pēc izvaicāšanas pameta ēku. Apsūdzības nav izvirzītas un neviens nav aizturēts."

63 gadus vecais Boldvins ir viens no producentiem un aktieriem šajā filmā. Viņš tajā tēlo cilvēku ārpus likuma Hārlendu Rastu, kura mazdēls ir notiesāts par slepkavību un kurš sāk bēguļot kopā ar mazdēlu, kuram piespriests nāvessods pakarot.

Filmas uzņemšanas laukums
Filmas uzņemšanas laukums Foto: Jae C. Hong/AP

Nāvējošais ierocis

Filmēšanas laukumos parasti ir stingri noteikumi attiecībā uz šaujamieročiem rekvizītiem, taču negadījumi notiek.

Viens no zināmākajiem ir kaujas mākslu leģendas Brūsa Lī dēla Brendona Lī bojāeja filmas "The Crow" veidošanas laikā, kad uz viņu tika izšauts no ieroča, kuram bija jābūt pielādētam ar tukšām patronām.

Šerifs Adans Mendoza vēstīja, ka Alekam Boldvinam tika pasniegts ierocis pielādēts ar patronām un filmas "Rust" pieejamajā šaujamieroču komplektā vairākos ieročos atradās patronas. Vārdā nenosauktais režisora asistents nezināja, ka ierocī ir patronas.

"Es domāju, ka fakti ir skaidri – ierocis tika nodots Boldvinam kungam. Ierocis ir funkcionāls un bija pielādēts ar patronām, nogalinot Hačinsu un ievainojot Souzu," sacīja šerifs Adans Mendoza.

Šerifs piebilda, ka no Souza pleca tika izvilkta patrona un nodota kā pierādījums. Tāpat arī šaujamierocis, ar kuru izšāva Boldvins.

Viņš sacīja, ka filmas "Rust" pieejamajā šaujamieroču komplektā vairākos ieročos atradās patronas, taču tās vēl ir jāpārbauda laboratorijā.

"Šobrīd mēs izmeklējam, kā patronas tur nokļuva, jo tām tur nevajadzēja būt," piebilda šerifs.

Šerifs apstiprināja, ka ar ieroci, pirms tas tika nodots Boldvinam, rīkojās vēl divi cilvēki.

Šāviena mirklis

Saskaņā ar liecībām Souza stāvējis aiz Hačinsas brīdī, kad Boldvins izšāvis ieroci. Tiesas dokumentos norādīts, ka Boldvins šaušanas brīdī mērķējis uz kameru.

Neilgi pēc šāviņa Hačinsa tuvāk stāvošajiem cilvēkiem ziņojusi par spēcīgām sāpēm vēdera daļā un pēc mirkļa viņa sacījusi, ka nejūt savas kājas.

Palīdzības izsaukumi un fotogrāfijas no notikuma vietas

Neilgi pēc traģiskā negadījuma interneta vidē parādījās telefona ieraksti no ātrās palīdzības izsaukuma zvaniem.

Interneta vidē parādījās emocionālas fotogrāfijas ar Aleku Boldvinu neilgi pēc traģiskā negadījuma.

Foto: Jim Weber/AP
Foto: Jim Weber/AP

Aktieris nāk klajā ar paziņojumu

Aleks Boldvinsmikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja, ka sazinājies ar mirušās sievietes vīru un piedāvājis atbalstu.

"Mana sirds ir salauzta par viņas vīru, viņu dēlu un visiem, kas pazina un mīlēja Halinu," viņš rakstīja.

"Nav vārdu, lai izteiktu manu šoku un skumjas par traģisko negadījumu, kas prasīja dzīvību sievai, mātei un mūsu apbrīnotajai kolēģei Halinai Hačinsai," viņš rakstījis "Twitterī".

Aleks Boldvins norādīja, ka pilnībā sadarbojas ar policiju izmeklēšanas gaitā, lai noskaidrotu šīs traģēdijas cēloņus.

Kas bija Halina Hačinsa?

Filmas veidotāji raksturoja Hačinsu kā prasmīgu kinematogrāfisti ar māksliniecisku redzējumu, kas bija dziļi nodevusies savam darbam.

Viņa uzauga padomju militārajā bāzē polārajā lokā, kur saskaņā ar viņas personīgo blogu viņu "ieskāva ziemeļbrieži un kodolzemūdenes". Viņa studēja ekonomiku Agrārajā universitātē Ukrainā, pirms pārgāja uz žurnālistikas programmu Kijevas Nacionālajā universitātē. Vēlāk viņa studēja Amerikas Filmu institūta konservatorijā Losandželosā.

Pēc apšaudes Hačinsas vīrs Mets Hačinss vietnē "Twitter" rakstīja, ka viņa "mūs visus iedvesmoja ar savu aizrautību un redzējumu, un viņas mantojums ir pārāk nozīmīgs, lai to ietvertu vārdos."

Ieroču drošība

Šis traģiskais negadījums ir pamudinājis varas instanču sarunas par ieroču drošību filmu uzņemšanas laukumos un lielāku darbinieku aizsardzību filmēšanas laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu