Lietuvā dažas dienas pēc dzemdībām mirusi ar Covid-19 inficēta sieviete

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: polinabelphoto/shutterstock.com

27.oktobrī Kauņas klīnikā 23 gadu vecumā mirusi māte, kura inficējusies ar Covid-19 un nebija vakcinēta pret vīrusu. Jaunajai sievietei piedzima vesela meitenīte, taču Covid-19 dēļ jaunās māmiņas stāvoklis strauji pasliktinājās, ziņo portāls "Postimees".

Sieviete uz Kauņas klīniku atvesta 21. oktobrī. Pacientei tobrīd bija 39 grūtniecības nedēļas.

Tā kā grūtniecība tika iznēsāta, bet dzemdību ceļi nebija gatavi dabiskām dzemdībām, tika nolemts tajā pašā dienā tiks veikts ķeizargrieziens. Piedzima veselīgs bērns. Paciente turpmāk tika ārstēta Covid-19 nodaļā. 26. oktobrī mātes elpošanas stāvoklis sāka pasliktināties un sieviete tika pārvesta uz reanimācijas klīniku.

"Pacientei tika piemērotas visas iespējamās atbalsta un ārstēšanas metodes. Sākumā  ārstēšana palīdzēja, taču vēlāk plaušu bojājums progresēja ļoti ātri, un paciente pēc ilgstošas reanimācijas nākamajā dienā plkst. 11:00 nomira.

Galvenais nāves cēlonis bija Covid-19 izraisīta smaga plaušu infekcija, kas kļuva sarežģītāka," 

tālākos notikumus stāstīja Intensīvās terapijas klīnikas vadītājs doc. dr. Tomass Tamošuitis

Ārsti nevarēja atbildēt, kur sieviete varētu būt saslimusi ar koronavīrusu. Bojāgājušo ģimenē nav neviena Covid-19 slimnieka.

"Sieviete bija vesela, bez blakusslimībām. Grūtniecības laikā viņai bija dažas ar grūtniecību saistītas problēmas, taču tā nebija neviena nopietna grūtniecības komplikācija.

Runājot par grūtnieču vakcināciju kopumā, šodien varētu būt iespēja doties pie grūtniecēm un kolēģēm vecmātēm un aicināt, mudināt vakcinēties grūtnieces vai sievietes, kuras plāno grūtniecību. Pašlaik vakcīnai, kā mēs zinām no pētījumiem ASV, nav citu blakusparādību ne uz grūtniecību, ne uz augļa attīstību. ASV ir aptuveni 150 tūkstoši grūtnieces, kuras ir vakcinētas. Aicinam visas grūtnieces un visus dzemdību speciālistus izplatīt šo informāciju.

Vakcīna ir droša gan plānojot grūtniecību, gan grūtniecības laikā,"

informē Lietuvas Dzemdību speciālistu un ginekologu biedrība.

Gadījumi, ka grūtniecēm, kuras inficējušās ar Covid-19 tiek veikta reanimācija, nav izplatīti. Šis ir pirmais nāves gadījums Lietuvā mātei ar  Covid-19 infekciju. Šogad no Covid-19 Lietuvā ārstējusies 101 grūtniece, neviena no šīm grūtniecēm nav vakcinējusies. Jaundzimušais joprojām ārstējas Kauņas klīnikā, mazulim Covid-19 nav konstatēts.

Amerikas Savienotajās Valstīs veiktie pētījumi liecina, ka grūtniecēm Covid-19 slimības gaita ir daudz sarežģītāka, tās biežāk tiek reanimētas un biežāk mirst nekā sievietes, kuras nav grūtnieces tajā pašā reproduktīvajā vecumā. Var saasināties arī tādas blakusslimības kā cukura diabēts un hipertensīvas slimības.

Viena no Covid-19 komplikācijām grūtniecēm ir priekšlaicīgas dzemdības. Tā ir bieži sastopama komplikācija. Ir svarīgi, kurā grūtniecības periodā grūtniece inficējusies.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu