Saeima konceptuāli atbalsta tiesības atlaist darbinieku bez Covid-19 sertifikāta (13)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas sēde. Ilustratīvs foto.
Saeimas sēde. Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Šodien, 28. oktobrī, Saeima 1.lasījumā atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz tiesības darba devējiem atstādināt un vēlāk pārtraukt darba attiecības ar darbiniekiem bez Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Darbinieku varēs atlaist, ja vakcinācija netiks veikta vismaz trīs mēnešu laikā pēc darbinieka atstādināšanas.

Pret Covid-19 nevakcinētos darbinieku atlaišanas gadījumā tiks izmaksāta kompensācija viena mēneša algas apmērā.

Iepriekš valdība lēmusi valstī no 11.oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju. Vienlaikus nosakot ierobežojumus ar mērķi palielināt Covid-19 vakcinācijas aptveri. Uzsvars likts uz darbu attālināti un valsts un pašvaldības iestādēs strādājošo pienākumu potēties pret Covid-19.

Konceptuāli atbalstītais Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projekts paredz, ka darba devējs būs tiesīgs nekavējoties atbrīvot darbinieku no amata pienākumu pildīšanas, ja viņam nebūs aktīva Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Tieslietu ministrija norāda, ka, ja darbinieks nav ieguvis Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas nepieciešams darba pienākumu izpildei, tas ir pietiekams pamats uzskatīt, ka šī persona neatbilst veicamajam darbam.

Tai starpā likumprojekts paredz, ka, ja darba devējam normatīvajos aktos paredzēto prasību vai citu objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams pārcelt darbinieku citā piemērotā darbā vai amatā vai nodrošināt darbinieka darba pienākumu veikšanu attālināti, darba devējam ir tiesības līdz brīdim, kad darbinieks iegūst vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, darbinieku atstādināt no darba vai noteikt dīkstāvi darbinieka vainas dēļ, par atstādināšanas vai dīkstāves laiku viņam neizmaksājot darba samaksu.

Darba devējam, izņemot darba devēju valsts pārvaldē, ir tiesības par atstādināšanas laiku saglabāt darba samaksu.

Ja pēc maksimālā atstādināšanas laika jeb trīs mēnešiem vai dīkstāves darbinieka vainas dēļ, kura ilgst vairāk par trim mēnešiem, darbinieks bez attaisnojoša objektīva iemesla nebūs ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, darba devējam būs tiesības nekavējoties izbeigt darba (dienesta) tiesiskās attiecības ar viņu, izmaksājot atlaišanas pabalstu viena mēneša darba algas (mēnešalgas) apmērā, bet, ja darbiniekam noteikta akorda alga, - viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu