Zāļu ražotājs "Merck" licencēs Covid-19 prevīrusu tablešu formulu ar nabadzīgākām valstīm (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: WESTOCK PRODUCTIONS/shutterstock.com

Uzņēmums "Merck" nācis klajā ar paziņojumu par licencēšanas darījumu, kas ļautu Covid-19 pretvīrusu zāles ražot un lēti pārdot arī 105 nabadzīgākajās valstīs, ziņo laikraksts "The New York Times".

Medikamentu patentu fonds ir organizācija, kas strādā, lai padarītu medicīnisko aprūpi un tehnoloģijas pieejamas visā pasaulē. Līgums ar fondu ļautu uzņēmumiem 105 valstīs, galvenokārt Āfrikā un Āzijā, sublicencēt pretvīrusu tablešu formulu, ko sauc par molnupiraviru, un sākt to ražot.

"Merck" šomēnes ziņoja, ka lielā klīniskā pētījumā šīs zāles uz pusi samazināja hospitalizāciju un nāves gadījumu skaitu augsta riska Covid-19 pacientiem, kuri tās lietoja drīz pēc inficēšanās.

Turīgās valstis, tostarp Amerikas Savienotās Valstis, jau ir steigušās organizēt sarunas par šo zāļu iegādi.

""Merck" licence ir nozīmīga vairāk nekā pusei pasaules iedzīvotāju," sacīja Džeimss Lovs, kurš vada bezpeļņas pētniecības organizāciju Knowledge Ecology International.

Viņš piebilda, ka zāles būtu ļoti noderīgas, ja tās iedarbosies tikpat labi, cik liela ažiotāža par tām ir sacelta. Svarīgi arī esot tas, lai zāles būtu pietiekami drošas.

Zāļu patentu fonda direktors Čārlzs Gors apgalvoja, ka "Tiešām svarīgi ir tas, ka zāles ir paredzētas izmantošanai ārpus slimnīcām un tas, ka zāles, iespējams, būs ļoti lētas. Cerams, ka tas padarīs daudz vienkāršāku cilvēku izrakstīšanu no slimnīcām un palīdzēs novērst daudzus nāves gadījumus valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem."

Gora kungs sacīja, ka vairāk nekā 50 uzņēmumi no visas pasaules jau ir vērsušies pie organizācijas par apakšlicences iegūšanu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu