Pūļa imunitāte ir maz iespējama, bet vakcīnas pasargās no smagas slimības, pauž Dumpis (34)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Infektologs Uga Dumpis.
Infektologs Uga Dumpis. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Tiem, kuri izlēmuši nevakcinēties, nevajadzētu cerēt, ka plaša vakcinācijas aptvere varētu pasargāt viņus no inficēšanās ar Delta variantu, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Veselības ministrijas vadošais infektologs Uga Dumpis.

"Pūļa imunitāte ir maz iespējama, bet vakcīnas pasargās no smagas slimības," raksta Dumpis, atsaucoties uz pētījumu, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "The Lancet".

Pētījums veikts Lielbritānijā, tajā rakstīts, ka SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variants ir ārkārtīgi lipīgs un izplatās visā pasaulē, tostarp populācijās ar augstu vakcinācijas līmeni. Zinātnieku mērķis bija izpētīt transmisijas un vīrusu slodzes kinētiku vakcinētiem un nevakcinētiem indivīdiem ar vieglu delta varianta infekciju sabiedrībā.

Pētījumā zinātnieki norāda, ka vakcinācija samazina delta varianta infekcijas risku un samazina vīrusa izraisītās blaknes. 

Dumpis arī norāda, ka strauji pieaugot vakcinēto īpatsvaram, kas šobrīd novērojams Latvijā, ir tikai "likumsakarīgi, ka pakāpeniski pieaug arī vakcinēto īpatsvars starp inficētajiem, hospitalizētajiem un mirušajiem".

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu