ECDC: Situācija pasliktinās gandrīz visā ES, taču var nodalīt divus ļoti atšķirīgus epidemioloģiskos modeļus (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Exposure Visuals/Shutterstock

"Eiropas Savienībā ir valstis, kurās ir ļoti zema vakcinācijas aptvere. Pārsvarā tās ir Austrumeiropas valstis, kur ievērojami pieaug ne tikai inficēšanās ar Covid-19, bet arī hospitalizēto slimnieku skaits un vīrusa izraisīto nāves gadījumu skaits," Latvijas Radio intervijā norāda Eiropas Slimību novēršanas un kontroles centra (ECDC) Infekcijas slimību uzraudzības nodaļas vadītājs Bruno Čančo.

"Kopš vīrusa atklāšanas mēs par to esam uzzinājuši daudz. Mēs esam iepazinuši tā epidemioloģisko raksturu, kā arī pašu vīrusu. Tas palīdzēja ievērojami uzlabot veidu, kādā mēs reaģējām uz šo vīrusu, īpaši vakcīnu izstrādē. Ir radītas vairākas drošas un efektīvas vakcīnas, kas pašlaik ir labākais instruments, lai kontrolētu pandēmiju," norāda Čančo.

Uz jautājumu, vai vakcinācija ir vienīgais veids, kā pārvarēt šo pandēmiju, Čančo bilst, ka "vakcinācijas akceptēšana ir ļoti atkarīga no specifiskiem apstākļiem dažādās valstīs. Nav viena iemesla, kāpēc mēs novērojam šīs atšķirības. Atsevišķās valstīs problēma ir sabiedrības bezrūpīgā attieksme pret vīrusu un valdošais uzskats, ka šis vīruss nav bīstams".

"Es domāju, ka ir ļoti svarīgi, lai visas Eiropas Savienības dalībvalstis noskaidrotu savu iedzīvotāju nevakcinēšanās iemeslus," pauž eksperts. 

Čančo par ES valstīs dominējošo Delta variantu norāda, ka tas ir "tik dominējošs un tik integrēts sabiedrībā, ka gadījumā, ja parādīsies jauns vīrusa paveids, būs nepieciešams laiks, lai tas kļūtu par dominējošo".

"Pašlaik situācija pasliktinās gandrīz visā Eiropas Savienībā, taču mēs varam nodalīt divus ļoti atšķirīgus epidemioloģiskos modeļus. Vienā pusē ir valstis, kurās ir ļoti zema vakcinācijas aptvere. Pārsvarā tās ir Austrumeiropas valstis. Tas uzliek milzīgu slogu veselības aprūpes sistēmai un sabiedrībai kopumā, norāda eksperts. "Otrā pusē ir vairākas valstis, kurās arī pieaug inficēšanās, bet tās ir sasniegušas labu vakcinācijas aptveri, vismaz vecākā gadagājuma iedzīvotāju vidū.

Visticamāk, ka tur būs mazāks smagu saslimšanas gadījumu un letālu gadījumu skaits.

Tomēr, ņemot vērā, ka Eiropā pašlaik dominē vīrusa daudz lipīgākais delta paveids, arī valstis ar ļoti augstu vakcinācijas aptveri piedzīvos saslimstības pieaugumu. Tas ir risks neaizsargātākajiem iedzīvotājiem, piemēram, vēža slimniekiem un cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, jo šie cilvēki var inficēties arī tad, ja viņi ir vakcinēti. Tāpēc arī valstīs ar augstāku vakcinācijas aptveri ir ļoti svarīgi ierobežot vīrusa izplatību."

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu