Bordāns un Strupišs sakašķējas jautājumā par vakcināciju (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Valsts kanceleja

Vakcinēšanās dēļ saasinājies tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) un Augstākās tiesas vadītāja Aigara Strupiša konflikts – pārmetot nostāšanos dezinformācijas izplatītāju pusē, Bordāns paziņojis par neuzticēšanos Strupišam, bet Augstākās tiesas vadītājs izteicis aizdomas par Bordāna centieniem angažēt tiesu, vēsta TV3 Ziņas.

Asa vārdu apmaiņa starp tieslietu ministru Jāni Bordānu un Augstākās tiesas vadītāju Aigaru Strupišu 29. oktobrī izvērtās Tieslietu padomes sēdē, spriežot, kā valdības rīkojums par obligātu vakcinēšanos valsts pārvaldē ietekmēs tiesu sistēmā strādājošos.

Bordāns Strupišam pārmeta, ka pandēmijas laikā, kad ik dienu dzīvību zaudē desmitiem cilvēku, viņš sabiedrību neaicina vakcinēties. Ministra ieskatā, tas nāk par labu tiem, kuri izplata dezinformāciju par potēm.

"Jūs lejat ūdeni uz šo faktiski valstij nelojālo cilvēku dzirnavām. Es nevaru uzticēties šādam Augstākās tiesas priekšsēdētājam, ja tā godīgi man jāsaka," saka Bordāns.

Savukārt Strupišs, kurš neatklāj, vai pats ir vakcinējies, uzsvēra, ka publiski neiestājas ne par, ne pret potēšanos. Viņš to pamato ar neitralitātes ievērošanu, jo tiesai būs jāskata sūdzības par pienākumu vakcinēties.

"Man rodas tāds priekšstats, ka izpildvara grib ministra personā angažēt tiesu.

Dabūt tādu kā indulgenci, lai tiesa, iesaistoties šajā politiskajā diskusijā un ieņemot vienu pozīciju, kā saka, noņem to slogu no valdības, kad, ja kaut kas tiks apstrīdēts tiesā, tad tiesai būs grūtāk kaut ko nospriest pret valdības vienu vai otru pasākumu," saka Strupišs.

Tikmēr Satversmes tiesas priekšsēdētāja nevairās sabiedrību aicināt vakcinēties, lai gan arī viņai būs jāskata sūdzības.

“Satversmes tiesa šobrīd masveidā saņem pieteikumus par tām normām, kas izdotas ārkārtas stāvoklī šobrīd konkrēti. Bet, ja mēs runājam par šodienas tēmu, tad viennozīmīgi tiesnesis – tas ir standarts, kam cilvēki līdzinās. Un šajā situācijā vakcinēties ir pilsoniski atbildīgi," skaidro Osipova.

Kā norādīja tiesneši, par attieksmi pret vakcinēšanos visspilgtāk liecina viņu rīcība.

“Statistika ir nepārprotama. Un tā jau ir attieksmes paušana. Ar 96% tiesnešu un 98% prokuroru ir parādīta attieksme par vakcināciju, un tas, ka mēs neuzskatām, ka mēs stāvam ārpus likuma," saka Ilze Celmiņa, Rīgas apgabaltiesas tiesnese.

Tieslietu padome secinājusi, ka pienākums potēties ir saistošs arī tiesnešiem. Savukārt, kādas sekas draudēs nevakcinētajiem tiesnešiem, būs jāvērtē individuāli – likumos paredzētajā kārtībā, lai nepārkāptu tiesu varas neatkarību, ziņo raidījums.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu