Izglītības darbinieku vidū vakcinācijas aptvere pieaugusi līdz 87% (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Suchawalun Sukjit/ Shutterstock.com

Prasības vakcinēties dēļ atlūgumus iesnieguši maz pedagogu, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Pirms gada bailēs no Covid-19 Rīgas Juglas vidusskolas sporta skolotāja Argita Kučāne vēlējusies vakcinēties, taču ar laiku nākusi pretēja pārliecība. Vakcinēties viņa neplāno un attiecībā uz darbu gaida – kas būs, tas būs.

"Mans organisms ir tik spēcīgs un es jūtos vesela un laimīga, un es neesmu nekad vakcinējusies pret gripu vai līdzīgām saslimšanām, un es neuzskatu to par vajadzību," uzsvera sporta skolotāja Argita Kučāne.

Izglītības darbinieku vidū vakcinācijas aptvere pieaugusi līdz 87%. No otras puses, vēl aizvien 13% jeb gandrīz 11 tūkstoši izglītības iestādēs nodarbināto nav vakcinēti. Trauksmi par to ceļ Skolotāju arodbiedrībā, kur rēķināts - vismaz tūkstotis no viņiem varētu iesniegt atlūgumus līdz 15. novembrim.

"Tas ir skaidrs, ka tas būs slogs tiem, kuri paliks strādāt.

Tas ir skaidrs, ka daļa skolu būs spiestas attālināti nodrošināt atsevišķus mācību priekšmetus, un tas ir skaidrs, ka daļā pirmsskolas izglītības iestāžu kādas grupiņas būs jāslēdz. To, ka būs šie atlūgumi, tas ir skaidrs," paskaidroja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Pašvaldībās, kurās strādā simtiem un tūkstošiem pedagogu, darba attiecības līdz šim pārtraucis retais. Jelgavā saņemti seši atlūgumi, Jēkabpilī, Ventspilī - trīs. Citur pa vienam vai nevienam.

"Saprata, ka nav nekādas problēmas, tā ir tāda pati vakcīna kā visas pārējās.

Turklāt tā situācija nebūs neuzlabosies un tāda tā būs visu laiku. Un mēs būsim tāpat spiesti, lai darbotos, ietu uz priekšu, vakcinēties," stastīja Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis.

Jēkabpilī uzskata, ka vairākums vakcinēsies, bet ar piesardzību uz tuvāko nākotni raugās Ventspilī un Jelgavā. Tur abās pilsētās vairāki desmiti un pat 100 pedagogu vakcinēties nevēlas, daļa paņēmuši slimības lapas.

"Skolotājiem palielināsies darba slodze. Būs virsstundas, mēs redzam, ka tās būs reālas virsstundas," norādīja Jelgavas valstspilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza.

"Saprotot, ka šī situācija noteikti beigsies, būs problēmas ar to, kas strādās. Mēs esam arī konsultējušies ar augstskolām, mēģinot piesaistīt papildu lektorus uz šiem īpašajiem priekšmetiem – matemātiku, fiziku. Diemžēl pagaidām arī tur šī situācija nav pārāk cerīga, ka būtu kaut kur rezervē augstskolu pasniedzēji, kas varētu nākt skolām talkā," stāstīja Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu