"Situācija ir traģiska!" Dumpis prognozē, cik ilgi slimnīcās gaidāms Covid-19 pacientu pieaugums (37)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Infektologs Uga Dumpis.
Infektologs Uga Dumpis. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijā straujais saslimstības ar Covid-19 pieaugums mazinājies, lai gan par mirstības samazināšanos no bīstamā vīrusa vēl pāragri runāt, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Uga Dumpis raidījumā "900 sekundes" par Covid-19 situāciju stāstīja: "Straujais saslimsības pieaugums ir apstājies, kas ir labi un nozīmē, ka ierobežojumi strādā. Kā tas rezultēsies stacionēšnas un mirstības rādītājos? To mēs vēl nezinām, bet gaidāms, kad šonedēļ būs vēl pacientu pieaugums slimnīcās un mirstība parādīsies vēl nedēļu. Attiecībā uz mirstības rādītājiem vēl nevajadzētu gaidīt rezultātus."

Komentējot Covid-19 situāciju slimnīcās, Dumpis sacīja: "Situācija ir traģiska! Pacienti atrodas dažādās slimnīcās, kas nebija domātas Covid-19 ārstēšanai, un pacientu skaits tikai pieaug. Ir ārkārtīgi grūti tikt galā ar pacientu skaita pieaugumu. Visu laiku, ārstējot pacientus, ir jādomā par to, ka jāiekārto jaunas nodaļas."

Infektologs sacīja, ka vīruss izplatās visvairāk tur, kur ir gan vakcinētie, gan nevakcinētie. "Vakcinētie var inficēt vakcinētos, taču inficēšanas risks ir daudz, daudz zemāks. Uz pusi zemāks vai pat vēl zemāks. Kamēr būs nevakcinētie, vīrusa izplatības ātrums būs liels."

Attiecībā par to, ka no šodienas atsākas klātienes mācības 1.-3. klašu skolēniem, Dumpis sacīja: "Ja bērnus regulāri testē un bērni neiet slimi uz skolu, tad ieguvums mazajām klasēm no mācībām ir lielāks nekā saslimšanas risks. Un to ir atzinušas daudz pasaules valstis. Tieši mazajiem bērniem ir nepieciešama klātbūtne un mācības, līdz ar to risks attaisnojas. Bet, protams, ir jāskatās, kā mums ies tālāk."

"Jā, saslimstības pieaugums ir mazinājies, kas nozīmē, ka ierobežojumi strādā. Tomēr gaidāms, ka šajā nedēļā stacionēto pacientu ar Covid-19 skaits pieaugs," sacīja Dumpis, un piebilda, ka arvien slimnīcās situācija ir traģiska, jo Covid-19 pacienti ārstējas dažādās slimnīcās, kas vispār nebija paredzētas to ārstēšanai.

Uz jautājumu, vai ar saslimstības samazināšanos varētu domāt par ierobežojumu atvieglojumiem pēc 15.novembra, Dumpis atbildēja, ka būtu pāragri par to spriest, lai gan izskatot šādu jautājumu noteikti jāparedz, ka maskas jāturpina valkāt pilnīgi visiem un joprojām jāierobežo izklaides un pulcēšanās iespējas.

"Patlaban vakcinācijas process ir ļoti straujš, bet, lai mēs baudītu daudz brīvāku dzīvi, ir jāsasniedz vismaz 70% vakcinācijas aptvere starp visiem Latvijas iedzīvotājiem un 90% risku grupās," piebilda Dumpis.

Jau ziņots, ka kopējais Covid-19 pacientu skaits slimnīcās brīvdienās ir palielinājies no 1464 sestdien līdz 1526 svētdien.

No veselības aprūpes resora puses 1500 Covid-19 pacienti tikuši minēti kā slimnīcu zināmu spēju robeža. Kā šonedēļ tika skaidrojusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule, aiz šīs robežas "medicīna kā tāda beigsies un sāksies katastrofu medicīna", kas nozīmē citus principus gan ārstēšanas metožu izvēlē, gan spējā palīdzēt pacientiem ar mazākām problēmām.

Vienlaikus Veselības ministrija meklē arvien jaunas iespējas, kā palielināt Covid-19 pacientiem atvēlamo gultu skaitu, piemēram, tas izvietojot pāris gadus neizmantotajā bērnu infekciju slimnīcā Juglas ielā un biroja ēkā Pērnavas ielā, Rīgā.

Jau ziņots, ka oktobra pēdējā dienā Latvijā reģistrēti 1800 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Tika veikti 16 967 Covid-19 izmeklējumi, reģistrēti 1800 jauni inficēšanās gadījumi, no tiem 1328 nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, 472 vakcinēti.

Saņemti ziņojumi par 16 mirušajiem: viens cilvēks 20-29 gadu vecumā, viens 40-49 gadu vecumā, trīs 60-69 gadu vecumā, četri 70-79 gadu vecumā, septiņi 80-89 gadu vecumā no tiem 12 nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, četri vakcinēti.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 10.6%.

14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju: 1770.7 Latvijā ar Covid-19 kopumā inficējušies 219 139 cilvēki.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu