Mazāko klašu skolēni atgriežas skolas solos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skolēni. Ilustratīvs attēls.
Skolēni. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Makare/LETA

1. novembrī skolēniem noslēdzas pagarinātais divu nedēļu brīvlaiks. Epidemioloģiskās situācijas dēļ mācības atsāksies attālināti visiem, izņemot 1.-3.klašu skolēnus, kuriem mācību procesā pedagoga klātbūtne ir būtiskāka, vēsta Latvijas Radio Ziņu dienests. 

Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā bērni aizvadītajā mācību gadā bijuši spiesti mācīties attālināti visilgāk, un tas atstājis nozīmīgas sekas gan uz izglītības satura apguvi, gan bērnu un jauniešu mentālo veselību.

Tāpēc izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece no Jaunās konservatīvās partijas uzsver, ka mācību atsākšanai klātienē ir jābūt prioritātei, un no valdībā lemtā par mācību atsākšanos ministrija atkāpties negrasās.

"Drošības pasākumi šai grupai saglabājas iepriekšējie, proti, maskas, vēdināšana, distancēšanās, kur iespējams, un īpaši, protams, mēs uzsveram šo "burbuļa principu" un samazinām jebkādus ārpusklases, skolas pasākumus.

Vienīgā lieta, kas ir izaicinājums ir tas, ka šobrīd ir mainījies nosacījums, ka arī vakcinētām un pārslimojušām personām, ja tās nonāk kontaktpersonas statusā, ir jādodas karantīnā, un kaut kur būs posmi, kur diemžēl būs arī attālināti jāpamācās," skaidro ministre.

Izglītības iestāžu vadītāju asociācijas priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns vērtē, ka skolas ir gatavas uzņemt mazos skolēnus – aizvadītajā nedēļā veiksmīgi turpinājusies bērnu testēšana un tuvākajās nedēļās papildu drošību sniegs arī ātrie paštesti.

Izglītības iestādēm lielākais izaicinājums ir gaidāmais pedagogu trūkums, jo daļa nevakcinēto skolotāju darbu neturpinās, piebilst Kalvāns. Visgrūtāk aizvietot būs tieši sākumskolas pedagogus un specifisku zināšanu pasniedzējus profesionālās izglītības iestādēs.

"Mums ir ļoti žēl, ka kolēģi diemžēl nesaprot to, kas notiek apkārt. Mēs, direktori, strādājam melnu muti un esam līdz šim darījuši un darām vēl joprojām, lai viņus pierunātu, pielauztu, uz jūtām spiestu utt., u.tjpr, bet daži diemžēl ir tik spītīgi un principiāli, ka. Nezinu, viņiem ir tāds kaut kas cits iepotēts, iepotējies galvā, kaut kāda liela sazvērestība vai lielas bažas, ka nevaram tikt galā nekādā veidā," saka Kalvāns.

Pedagogu vakcinācija ir viens no tematiem, par ko satraucas arī mazāko bērnu vecāki - tā kā izglītības iestāžu darbiniekiem vēl līdz 15.novembrim ir laiks vakcinēties, pastāv iespēja, ka klasēs pie mazākajiem bērniem varētu doties arī nevakcinēti skolotāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu