Aicina izvērtēt riskus ceļošanai ārpus Latvijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lidmašīna starptautiskās lidostas "Rīga" lidlauka teritorijā.
Nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lidmašīna starptautiskās lidostas "Rīga" lidlauka teritorijā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ārlietu ministrija aicina iedzīvotājus ļoti rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot ārpus mūsu valsts. Katrā valstī var būt ļoti atšķirīgi Covid-19 pandēmijas noteiktie ierobežojumi, kas ļoti strauji var mainīties. Tāpat jāpadomā, ko iesāksiet, ja, ierodoties galamērķī, Covid-19 tests izrādīsies pozitīvs, vēsta raidījuma "Rīta Panorāma". 

Ārlietu ministrija aicināja iedzīvotājus ļoti rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot ārpus Latvijas un atgādināja, ka katrā valstī var būt ļoti atšķirīgi Covid-19 pandēmijas noteiktie ierobežojumi.

Vadīties pēc principa: "Es esmu vakcinējies un varu braukt, kur vien vēlos, un ārzemēs darīt to, ko gribu" – nevarēs.

Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris norādīja – jāatceras, ka ir gana daudz valstu, kurās joprojām liegta ieceļošana. Tāpat ir daudzas valstis, kurās ir ļoti stingra karantīna neatkarīgi no vakcinācijas fakta un kur ceļot drīkst tikai pēc karantīnas laika.

Tādējādi var gadīties situācija, ka laimīgais ceļotājs var uzturēties tikai viesnīcā, kā arī aiziet uz pārtikas veikalu vai aptieku. Un tas ir viss. Tāpēc pirms ceļojuma sākuma ir ļoti rūpīgi jāiepazīstas ar konkrētajā valstī noteiktajiem ierobežojumiem. Biļetes pirkšanas laikā var būt vienas prasības, bet brīdī, kad jādodas ceļojumā, noteikumi var būt krasi mainījušies.

Beķeris teica: "Informāciju pār ārvalstu noteiktajiem nosacījumiem var atrast Ārlietu ministrijas mājaslapā, sadaļā "Ceļojumu brīdinājumi". Šeit uzreiz jāmin, ka tā ir oficiālā informācija, ko saņemam diplomātiskos vai kādos citos oficiālos kanālos. Ir situācijas, kad ātri mainās nosacījumi, un tā var nebūt vienmēr 100% akurāta. Visdrošāk ir katras konkrētās valsts varas iestāžu resursos meklēt informāciju. Var sazināties ar izvēlētās galamērķa valsts pārstāvniecību Latvijā, ja tāda ir, vai ar pārstāvniecību, kura atbild par Latviju."

Tāpat ir rūpīgi jāiepazīstas ar informāciju, vai Latvijā izsniegtais sertifikāts būs derīgs konkrētajā valstī. Šobrīd visvieglāk ceļot ir Eiropas Savienības ietvaros.

Ārlietu ministrijas pārstāvis skaidroja: "Latvijai specifiskas prasības tiek ieviestas. Piemēram, Vācija nesen ir ieviesusi prasību visiem ceļotājiem no Latvijas reģistrēties. Francija no 24. oktobra ir ieviesusi prasību, ka nevakcinētām personām veiktais Covid-19 tests nedrīkst būt veikts agrāk par 24 stundām pirms ierašanās. Lietuvā nevakcinētām personām ir jādodas pašizolācijā. Ir rūpīgi jāpārbauda ne tikai valsts, uz kuru ceļo, bet arī valstis, caur kurām ceļo, lai nebūtu kādi pārsteigumi."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu