"Skaitīju dienas līdz nāvei." Sapņojot par dzīvi atklātībā un drošībā, afgāņu homoseksuāļi bēg uz Lielbritāniju (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

"Es pirmo reizi savā dzīvē jūtos kā cilvēks," pēc ierašanās Apvienotajā Karalistē kopā ar 28 citiem LGBT kopienai piederošajiem raidsabiedrībai BBC sacīja kāds homoseksuāls afgāņu vīrietis.

Vīrietis, kura vārdu BBC drošības apsvērumu dēļ nenosauc, aizbēga no Afganistānas, baidoties par savu dzīvību Taliban valdīšanas laikā.

Piektdien talibu pārstāvis ziņu aģentūrai "Reuters" atklāja, ka grupējums neievēros lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu (LGBT) tiesības.

"Pēc Kabulas krišanas viss sabruka," BBC sacīja vīrietis.

"Es biju ļoti nomākts. Skaitīju dienas līdz nāvei."

"Es biju svešinieks pat savās mājās un gultā. Es jutu, ka esmu svešinieks savā dzimtajā Kabulā."

Talibu atgriešanās izraisījusi cilvēku, kuri baidās par savu drošību, izceļošanu. Viņu vidū ir cilvēki, kas cieši sadarbojas ar ASV, kā arī vairākas augsta līmeņa sievietes.

Arī LGBT kopienas locekļi cenšas bēgt, jo nav pārliecināti par savu nākotni Taliban pārvaldībā. Tiek ziņots, ka pēdējoreiz, kad grupējums bija pie varas - no 1996. līdz 2001. gadam - homoseksuāli cilvēki tika nomētāti ar akmeņiem.

Kopš tā laika LGBT piederīgie nav dzīvojuši atklāti - tāpat kā daudziem citiem arī BBC intervētajam vīrietim ir sieva un bērns.

"LGBTI bija slepena pagrīdes kopiena, taču mēs pazinām viens otru, un, ja kāds no mums tiktu arestēts, viņi būtu varējuši atrast arī pārējos," stāstīja vīrietis. 

Viņa bēgšana bija iespējama tikai ar starptautisko LGBT organizācijas palīdzību. Sākotnējais mēģinājums, izlidojot ar evakuācijas lidojumu no Kabulas lidostas, garām biedējošajiem talibu sargiem, neizdevās.

Taču gandrīz divus mēnešus vēlāk vīrietis ieradās Apvienotajā Karalistē.

Amatpersonas paskaidroja, ka, lai palīdzētu, esot iejaucies Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs un Apvienotās Karalistes un Kanādas organizācijas "Stonewall" un "Rainbow Railroad".

Paredzams, ka tuvāko mēnešu laikā Afganistānu pametīs vairāk LGBT locekļu.

Viņu bēgšana notiek pēc tam, kad Afganistānas finanšu ministra pārstāvis sacīja, ka islāma likumu ietvaros tiks ievērotas cilvēktiesības, bet ne homoseksuāļu tiesības.

"LGBT... Tas ir pretrunā ar mūsu likumiem," sacīja Ahmads Vali Hakmals.

Bēgļiem tas ir jaunas dzīves sākums.

"Lielbritānija ir manas jaunās mājas," saka vīrietis. "Šeit man viss ir jauns. Jauns dzīvesveids, jauna valoda un kultūra. Nedaudz uztraucos par savu nākotni, un mēģinu izdomāt, kur sākt savu jauno dzīvi, bet, cilvēki, es jūtos droši un brīvi!"

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu