KNAB: Process ar viltotu vakcinācijas sertifikātu darbības apturēšanu ir laikietilpīgs (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Potenciāli fiktīvo vai viltoto potēšanas pret Covid-19 sertifikātu anulēšana ir laikietilpīgs process, tāpēc patlaban tiek domāts par to, kā vieglāk apturēt šādu sertifikātu darbību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule.

Cīrule skaidroja, ka birojs ticies ar veselības nozares pārstāvjiem, un viņi norādījuši, ka slimnīcās aizvien biežāk nonāk personas ar aizdomīgiem sertifikātiem.

Pēc Cīrules paustā, šobrīd KNAB lietvedībā ir viens process, kurā konstatēts, ka medicīnas darbinieks ir izsniedzis vairāk nekā 100 viltotus sertifikātus. Taču process esot laikietilpīgs, tāpēc, KNAB pārstāves ieskatā, būtu jādomā, kā novērst, ka šīs personas ar potenciāli viltotiem sertifikātiem izmanto tos, tādējādi radot apdraudējumu sabiedrībai. Tāpat tiekot domāts, kā vieglāk apturēt šādu sertifikātu darbību.

Pēc sarunām ar laboratoriju pārstāvjiem KNAB secinājis, ka personai, kas ir vakcinējusies, analīzēs uzrādīsies antivielas, kas potenciāli atvieglotu aizdomīgo sertifikātu atklāšanu.

Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Vitālijs Polovinskis informēja, ka VP šobrīd ir daudz procesu saistībā ar viltotu vakcināciju. Cilvēki bieži vēršoties policijā, jautājot, ko darīt gadījumos, kad kāda persona atzīstas, ka tiešām ir saņēmusi viltus vakcinācijas sertifikātu.

VP nodaļas priekšnieks apliecināja, ka šāda veida izmeklēšana ir dārgs process, ja izmeklētājam katru sertifikātu ir jāpārbauda individuāli. "Mēs uzskatām, ka tiešām jādod iespēja cilvēkam atzīties," piebilda Polovinskis un pauda nostāju, ka atzīšanās gadījumā persona būtu jāatbrīvo no kriminālatbildības.

Sēdē arī izskanēja priekšlikums plašāk iesaistīt mediķus, lai viņi varētu ziņot tiesībsargājošajām iestādēm par viltotiem sertifikātiem.

Jau ziņots, ka KNAB aicina paredzēt tiesības veselības nozares atbildīgajām institūcijām uz laiku apturēt vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu darbību gadījumos, ja tiesībaizsardzības iestādēm izmeklēšanas laikā radušās aizdomas par vakcinācijas fakta viltošanu.

Tāpat 28. oktobrī Saeimas deputāti konceptuāli atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem rosina noteikt kriminālatbildību par viltota vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegādi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu