"Jauni cilvēki smok nost." Latgales slimnīcās Covid-19 gultu noslodze sasniegusi teju maksimumu (25)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pasonglit Junuan/shutterstock

Patlaban Latgales slimnīcās Covid-19 pacientiem paredzēto gultu noslodze sasniegusi teju augstāko robežu. Kritiska situācija kopš oktobra sākuma bija arī Balvu slimnīcā, kur brīžiem brīvu gultu jaunu Covid-19 pacientu uzņemšanai nebija vispār, vēstī "TV3 Ziņas".

Oktobra sākumā, strauji pieaugot Covid-19 hospitalizēto pacientu skaitam citās slimnīcās, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība atkal vēra, kopš pavasara slēgto Covid-19 nodaļu Balvos ar 14 gultasvietām. Tērpjoties pilnā aizsargtērpā, līdzi mediķiem aiz tā dēvētās "sarkanās zonas" durvīm, devās arī TV3 Ziņas.

Ikdienu šeit par pacientiem rūpējas virkne ārstniecības personāla, tostarp, aprūpes māsa Ieva, kura par COVID inficēto dzīvībām cīnās jau kopš pandēmijas pirmā viļņa. "Realitāte ir diezgan drausmīga.

Lai gan cilvēki netic, ka nodaļas ir pārpildītas, bet diemžēl tā ir. Daudzi cilvēki slimo un daudz slimo jauni cilvēki. Un realitāte ir diezgan dramatiska,"

viņa apliecina.

Šobrīd Balvos jaunākais pacients ir tikai 25 gadu vecs. Slimības gaita – diemžēl smaga. Ārstiem cīnīties par šādu pacientu dzīvībām, esot emocionāli smagi.

"Fiziski mēs jau esam pieraduši, bet

psiholoģiski redzēt, kā jauni cilvēki smok nost, grūti ir, ja ir bez skābekļa, bet tu viņam arī palīdzēt nekādi nevari. Ievedot jaunu pacientu, tā realitāte ir, ka varbūt tu viņam vairs nemaz nevari palīdzēt. Jo cilvēki smok nost,"

 norāda Balvu slimnīcas Covid-19 nodaļas ārste Sarmīte Pužule.

Patlaban šajā nodaļā brīvas ir četras Covid-19 pacientiem paredzētās gultas vietas. Taču mediķiem tas nekādu mierinājumu nerada – pieredze liecina, līdz vakaram jau atkal visas palātas varētu tikt aizņemtas.

Piemēram, vēl pirmdien aizņemtas bija visas gultas, arī visi četri slimnīcai pieejamie plaušu ventilācijas aparāti. Diemžēl nereti, tie atbrīvojās vien tad, kad pacientus elpināt vairs nav iespējams.

"Arī šodien man no rīta bija jāpadod nepatīkama ziņa, ka 53 gadu vecs kungs aiziet mūžībā.

Un radiniekiem, es domāju, ka šī ziņa ir ļoti nepatīkama, bet pacients nebija vakcinēts. Apzinājās savu kļūdu, bet diemžēl jau par vēlu. Cilvēki gan grib nogaidīt, gan šaubās, gan domā, ka viņiem nekādu kontakta ar Covid-19 pacientiem nebūs."

Apzinoties, ka situācija kritiska varētu būt arī turpmāk un 14 gultas ir par maz, jo Latgalē vakcinācijas aptvere ir visszemākā Latvijā, savukārt pacienti tiek vesti no visa reģiona, slimnīcas vadība no šī nedēļas atvērusi vēl vienu Covid-19 nodaļu.

"Pienācā tā nelaimīgā diena, kad atved pacientu numur 15 un viņu Latvijā nav, kur aizvest. Tajā brīdī mēs sapratām, ka var būt arī 16., 17. pacients," vērš uzmanību ārste.

Vēl 10 gultas Covid-19 pacientiem rastas, pārprofilējot bērnu nodaļa. Tikmēr mazos pacientus turpinās ārstēti terapijas nodaļā. Tā kā slimnīcai trūkst darbinieku, palīgā saucieniem ārstēt šejienes pacientus, atsaucies arī viens mediķis no Rīgas.

"Protams, ir virsstundas, protams, ir jāstrādā vairāk, kā ierasts. Bet mēs turamies, mēs nesūdzamies, mēs apzināmies, ka mums ir jāver papildus vaļā un mēs to darām. Tagad ir atvērta Covid-19 nodaļa Alūksnē, bet iepriekš no lielā Balvu novada, lielā Gulbenes novada, Alūksnes un Madonas, nonāca arī pie mums," teic Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības valdes locekle Marika Jemaševiča.

Vairāk par 24 Covid pacientu gultām Balvos izveidot vairs nevar, jo to nepieļauj slimnīcas infrastruktūra. Savukārt otrā slimnīcu apvienības ārstniecības iestādē Gulbenē, šādas iespējas neesot vispār.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu