VIDEO ⟩ Negadījums Salacgrīvā izgaismo trūkumus ķīmisku avāriju novēršanā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Portāla "Apollo.lv" aculiecinieks.

Salacgrīvā trešdienas rīts sācies dramatiski. Pulksten 5 rītā kādas ēkas sienā ietriekusies kravas automašīna, kas turklāt pārvadāja bīstamu ķīmisku vielu. Kaut arī viens cilvēks ar smagām traumām nogādāts slimnīcā, neviens šajā negadījumā nav gājis bojā. Taču šis negadījums atklāj būtiskus trūkumus Latvijas amatpersonu un operatīvo dienestu gatavībā novērst ķīmiskas avārijas, vēsta raidījums "Panorāma".

Izsaukums uz notikuma vietu Salacgrīvā, Viļņu ielā, saņemts plkst.5.23, jo kravas automašīna bija ietriekusies kādas mājas sienā.

Ugunsdzēsēji ar hidrauliskiem instrumentiem atbrīvoja transportlīdzeklī iespiesto autovadītāju un nodeva mediķiem, bet iedzīvotājs no ēkas tika evakuēts.

Atbildīgo dienestu pārstāvji stāsa - tas ir brīnums, ka ēkas iemītnieks un auto vadītājs šajā negadījumā izdzīvojuši.

Ierodoties avārijas vietā, pats sarežģītākais darbs bija atbrīvot auto šoferi. Viņš bija iespiests kabīnē, kas gandrīz pilnībā saplacināta starp mājas sienu un pārvadātajiem konteineriem.

Negadījuma brīdī ēkā atradās tikai viens iemītnieks – jauns puisis. Kaut arī ēka sabrukusi pilnībā, viņš gandrīz nemaz nav cietis. Puiša māte Tatjana sacīja, ka fūre ietriecās tieši tajā mājas stūrī, kur atradās jaunieša gulta. 

Avārijas brīdī zemē noplūda vairāki kubikmetri poliestera sveķu maisījuma "Aropol", ko izmanto ražošanā un būvniecībā. Maisījums satur stirolu - videi un cilvēka veselībai bīstamu ķīmisku vielu. Stirols ir uzliesmojošs šķidrums, toksisks (ieelpojot), ja nokļūst uz ādas, kairina to, kā arī var izraisīt nopietnu acu kairinājumu.

Pašvaldība mēģināja sameklēt speciālistus, kas varētu savākt bīstamo vielu. Bet izrādās, tas nemaz nav tik viegli, jo valsts dienesti šādus darbus nedara, un pašvaldība saviem spēkiem to nedrīkstot darīt. Tādēļ nepieciešams meklēt privātus uzņēmumus, bet arī tur priekšā birokrātija.

Valsts vides dienesta Vidzemes reģionālās vides pārvaldes pārstāve Inese Sedleniece sacīja, ka šis jautājums jālemj valsts līmenī. "Bet domāju, ka šis gadījums mums liks daudz ko pārdomāt, uzlabot un arī – kā atrisināt."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu