PTAC piemēro 90 000 eiro soda naudu kreditētājam "Extra credit"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
nauda
nauda Foto: Edijs Pālens/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis sodu 90 000 eiro apmērā nebanku kreditētājam SIA "Extra credit" par kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumu pārkāpumu. 

PTAC 14.oktobra lēmums pieņemts par "Extra credit" Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikto kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumu neievērošanu laikā no 2019.gada 1.jūlija saistībā ar kredītu pagarinājumu maksām, kuru dēļ patērētājiem radīti zaudējumi vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā, vienlaikus uzliekot tiesisko pienākumu izbeigt lēmumā konstatēto negodīgu komercpraksi.

Patērētāju tiesību uzraugi atgādina, ka 2019.gada 1.jūlijā stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri noteica kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumus - 0,07% dienā visā kredīta līguma termiņā. Pēc PTAC vēstītā, kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumi ir attiecināmi arī uz kredītu pagarināšanas maksām, neatkarīgi no tā, kā tās tiek dēvētas, jo pagarināšanas līguma noslēgšanas brīdī šīs izmaksas kredīta devējam ir zināmas.

PTAC no 2019.gada rudens līdz 2021.gada pavasarim, saņemot iesniegumus no patērētajiem, vērtēja "Extra credit" īstenotās komercprakses atbilstību. Tika konstatēts, ka uzņēmums ar patērētājiem noslēgtajos kreditēšanas līgumos termiņā līdz 30 dienām, patērētājiem izrādot vēlmi šo līgumu atmaksas termiņu pagarināt, piedāvā neatbilstošas kredītu pagarināšanas maksas, kas nosauktas par "ātrās maksātspējas vērtēšanas komisiju" un kas piecas līdz septiņas reizes pārsniedza noteiktos ierobežojumus.

Kopumā patērētāji "Extra credit" pakalpojumu izmantoja 78 133 reizes, samaksājot 2,47 miljonus eiro.

PTAC lēmums uzliek tiesisko pienākumu izbeigt lēmumā konstatēto negodīgu komercpraksi. Tajā skaitā uzņēmumam uzdots ierobežot patērētājiem līdz 30 dienām izsniedzamo kredīta lielumu līdz likumā noteiktajai maksimālajai aizdevuma summai - 50% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas.

"Extra credit" ar patērētājiem noslēgtos līgumus termiņā līdz 30 dienām arī nedrīkst pagarināt vairāk nekā divas reizes likumā noteiktajam.

Vienlaikus PTAC licis "Extra credit" pārtraukt piemērot komisijas maksu saistību izpildes gaitā, kas pārsniedz likumā noteiktos kredīta kopējo izmaksu ierobežojumus, kā arī skaidri un lakoniski ar patērētājiem slēgtajos kreditēšanas līgumos norādīt aizņēmuma likmi gadā.

PTAC informē, ka patērētajiem, kuri pēc 2019.gada 1.jūlija ir izmantojuši "Extra credit" pakalpojumu, maksājot ātrās maksātspējas vērtēšanas komisiju un/vai maksu par datu automatizētu iegūšanu, ir tiesības vērsties pie "Extra credit" ar aicinājumu veikt pārrēķinu un pārmaksas, kas pārsniedz 0,07% dienā, atgriešanu.

Tāpat skartajiem patērētājiem ir tiesības vērsties tiesā par tiem radīto zaudējumu atlīdzību.

Lai uzzinātu par iespējām vērsties tiesā, lai piedzītu zaudējumus, PTAC aicina vērsties Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Extra credit" reģistrēta 2012.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3,293 miljoni eiro. "Extra credit" kapitālā 98% pieder AS "Sun Finance Europe", bet 2% - SIA "Tobago Capital". "Extra credit" patiesais labuma guvējs ir Aigars Kesenfelds. 2019.gadā uzņēmums strādāja ar 8,345 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 47% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī guva 3,028 miljonu eiro peļņu pretēji zaudējumiem 2018.gadā. Pagājušā gada "Extra credit" finanšu rādītāji vēl nav publiskoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu