Talsu iedzīvotājs patriotisma dēļ piesakās darbam slimnīcā ar Covid-19 pacientiem (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiālē akūtas Covid-19 nodaļas līdz šim nebija. Saasinoties situācijai Latvijā, jau mazliet vairāk nekā nedēļu sava "netīrā zona" ir arī Talsiem. Lai palīdzētu mediķiem, palīgā pieteicies arī kāds vietējais talsinieks. Viņa dzīve līdz šim bijusi tālu no medicīnas, taču, patriotisku jūtu vadīts, viņš vēlas dot savu kaut nelielu artavu pandēmijas mazināšanā, vēsta ReTV.

Ir ļoti liels nogurums, tā atzīst Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles virsārsts. Uz komentāru, ka viņš izskatās negaidīti labi, salīdzinot ar lielajās slimnīcās redzētajiem mediķiem, Vitālijs Celms joko, ka tāds skatiens ir viņu nākotne, jo "netīrā zona" Talsos ir vien desmit dienas.

Pirmie pacienti uzņemti uzreiz pirmajā dienā, viens jau devies mājās, citi turpina ārstēties, bet viens pievienojies Covid-19 mirušo statistikai.

"Viņi visi, vismaz tie, kas pie manis, pirmie desmit pacienti, varētu teikt, ir ļoti pacietīgi. Viņiem ir grūti, un man tiešām ir žēl. Principā ir 90% nevakcinēti. Vai arī kāds, kas ir vakcinēts, tad pēdējās dienās, kur, protams, nav nekādas imunitātes vēl. Žēl, žēl, ka tas ir tā. Es cenšos viņus uzmundrināt, cenšos stāstīt pozitīvas lietas," pauž Vitālijs Celms, Talsu filiāles virsārsts.

"Ja es iztēlojos, kā tas ir varbūt lielajās klīnikās Rīgā, kur to pacientu ir daudz, bet iespējamība, ka tur pazīstamas sejas ir stipri maz, tad šeit ļoti augsta tā iespējamība. Tā nav laba sajūta. Ja nonāk līdz tādai situācijai, ka viņam ir grūti palīdzēt," saka Ingrīda Kalniņa, Covid-19 nodaļas medicīnas māsa.

Kad Covid-19 pacienti tiek vesti uz izmeklējumiem, uz stundu tiek nobloķēts viss stāvs. Tā ir viena no lietām, kam slimnīcas personālam nākas pielāgoties. Atsevišķas lietas jāapgūst no jauna.

Šobrīd Talsu filiālē ir desmit Covid-19 pacienti, bet maksimums, ko varētu uzņemt, ir 15. "Netīrajā zonā" strādā jau esošais medicīnas personāls.

"Nepieciešams jau vēl papildus nedaudz varbūt arī vidējais medicīniskais personāls, jaunākais jeb, kā tautā saka, sanitāri, kas palīdz. Šobrīd mums ir viens jauns cilvēks, kurš otro dienu. Brīvprātīgi viņš ir pieteicies. Izskatās, ka ar ļoti lielu interesi, tāds aktīvs, nebaidās un drošs. Izskatās, ka viņš būs gatavs tam darbam," pauž Vitālijs Celms.

Atalgojums Mārtiņam Ainim Rogam nebija svarīgs - vienkārši gribējis palīdzēt. Ikdienā viņš ir sezonas strādnieks, tāpēc ziemas mierīgo periodu grib aizvadīt, palīdzot mediķiem. "Brokastis izdodu, rūpējos par pacientu, ja tur vajag piepalīdzēt viņu pozicionēt vai uz tualeti. Tādas ikdienišķas lietas, ar ko pacients nevar tikt galā pats patstāvīgi, tad piepalīdzu, skatāmies rādītājus," stāsta Vitālijs Celms.

Par Mārtiņa ideju ģimene sākotnēji bijusi šokēta, taču drīz vien sapratusi viņa vēlmi. Arī pēc otrās dienas "netīrajā zonā" bail viņam neesot. Ja Talsos nebūs ļoti noslogots, Mārtiņš Ainis Roga ir gatavs doties palīgā arī Rīgas slimnīcās. Pēc šī starta punkta viņš apsver iespēju tuvākajā nākotnē mācīties medicīnu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu