Latgales seniori pret Covid-19 vakcinējas viskūtrāk (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tatyana Makeyeva

Visaktīvākie vakcinēšanās pret Covid-19 ziņā ir Vidzemes pensionāri, bet zemākie radītāji, aptuveni 15-20%, ir vairākos Latgales pagastos. Tam iemesli ir dažādi – sākot ar bailēm par blakus slimību saasināšanos līdz pat neinformētībai un nespējai aizbraukt līdz tuvākajai vakcinācijas vietai. Jau tagad un arī turpmāk vakcinācijas veicināšanā notiek uzlabojumi, tomēr, vietējie iedzīvotāji uzskata, ka risinājumi bija jārod krietni agrāk, vēsta ReTV. 

Andzeļi ir viena no vietām Latvijā, kur vakcinējušies vien 15% senioru. Iemeslu tam ir daudz un tie ir dažādi, bet risinājumi ieviesti pārāk vēlu. Tā uzsver Andzeļu ciemā sastaptie cilvēki.

Pagasts atrodas netālu no Dagdas, robežojas ar Rēzeknes novadu, un tajā dzīvo aptuveni 470 iedzīvotāji, no kuriem trešdaļa ir seniori.

Andzeļu ciema iedzīvotāja Ināra norādīja: "Es nezinu, manuprāt, tas nedaudz nokavēts, jo tās informācijas ir tik daudz dažādas, ka cilvēki vienkārši baidās."

Ināra ir vakcinējusies, un vairāk nekā 40 iedzīvotāji vakcīnu saņēma arī šajā nedēļas nogalē ciema centrā uz vietas.

Iedzīvotāja Anfisa pastāstīja: "Sestdienās un svētdienās atcēla reisus, tad autobusa vispār šeit nav. Pie sludinājuma dēļa bija paziņojums, un pagasts ziņoja, bet draudzenei nav telefona, tā arī nesaņēma ziņu, ka šeit vakcinēs. Vakcinēties vajag, jo slimo cilvēki un, ja nevakcinēsimies, tad slimo būs vēl vairāk!"

Bet iedzīvotāja Vija, vaicāta, vai ir vakcinējusies pret vīrusu, teica: "Nē, un nemaz netaisos. Man ir 92 gadi un man ir slimas plaušas. Meita vakcinējās un pēc tam ļoti slikti jutās. Pie mums šeit visi baidās, visi mājās sēž."

Vēl iedzīvotāji uzsvēra, ka ziņās labprāt ielūkotos līdzcilvēku piemērā vai Latgalē populāru cilvēku pieredzes stāstos. Šādu ideju vietējie Latgales žurnālisti piedāvāja jau pirms gada vienā no Vakcinācijas centra darba grupām, tomēr atbalsts netika gūts.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva teica: "Šī gada ietvaros budžetā tādas pozīcijas nav, bet, kā mēs zinām, vakcinācijas process būs ilgstošs, mēs zinām, ka ir sākušies balstvakcinācijas procesi, šodien, piemēram, atvērās arī jauna iedzīvotāju grupa, kurai ir nepieciešams šis atbalsts, 50+ ar hroniskām slimībām, līdz ar to perspektīvā tā sadarbība noteikti būs ar ļoti daudziem medijiem."

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu