"Meitene ar zelta kājām": kā tagad dzīvo modele, kura tampona dēļ zaudēja abas kājas (2)

Foto: theimpossiblemuse/Instagram
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jūs droši vien esat dzirdējuši stāstu par Lorēnu Vaseri - modeli, kurai 24 gadu vecumā "parasta tampona dēļ" tika veikta kāju amputācija. Iegādājoties kārtējo iepakojumu, amerikāniete pat nenojauta par komplikācijām, ar ko saskarsies, un kā tas mainīs viņas dzīvi. 

Lorēna uzauga paraugģimenē, un, izaugot lielai, viņas sapnis bija izveidot tādu ģimeni pašai. Un ne tikai - viņai bija daudzsološa karjera modelēšanā un basketbolā.

2012. gadā, kārtejo mēnešreižu laikā, meitene, kā ierasts, izmantoja tamponu, tomēr šī reize atšķīrās no citām - tas izraisīja toksiskā šoka sindromu. Sākumā šķita, ka Vaserei ir gripa, taču modeles veselība tikai sāka pasliktināties.

Toksiskā šoka sindroms ir reta un dzīvībai bīstama slimība, kas saistīta ar stafilokoku infekcijām. To novēro ne tikai sievietēm. Jau vairākus gadu desmitus tā rašanās ir saistīta ar tamponu lietošanu (tamponu ražošanā izmantotie sintētiskie komponenti rada ideālu vidi baktēriju attīstībai). Tajā pašā laikā pats tampons neizraisa TŠS : lai tas notiktu, Staphylococcus aureus baktērijām jau ir jābūt organismā.

Viņa pārcieta sirdslēkmi un nokļuva reanimācijā, bet pēc tam - kājas pārņēma gangrēna. Viņai amputēja labās kājas pēdu un daļu apakšstilba, kā arī kreisās kājas pirkstus. Ārsti uzreiz ieteica amputēt arī kreiso kāju, ko Vasere cerēja izglābt. Tas neizdevās.

Viņai tika veikta otrā operācija. Lorēna pirmo reizi pavadīja noslēgtībā mājās un izgāja cauri visiem posmiem – no skumjām līdz jauno apstākļu pieņemšanai. 

"Meitene ar zelta kājām" spēja pieņemt sevi un atgriezties modelēšanā. Sākumā viņa bija nobijusies, bet ar laiku ieguva pārliecību.

Tagad viņai nerūp svešinieku skatieni, bet viņa ar prieku atceras vienu gadījumu:

"Es biju Šveices lidostā. Tur bija mazs zēns, viņš paskatījās uz mani, tad uz savām kājām, tad atkal uz manējām, tad uz savējām. Un tad viņš pagriezās pret saviem vecākiem un teica: "Mammu, vai es arī varu dabūt tādas zeltainas kājas?" - Lorēna atceras. 

Pašlaik Lorēna dalās savā pieredzē, nonākot aci pret aci ar Toksiskā šoka sindromu, un izglīto citus tīmeklī. Kā raksta "Woman.ru", katru gadu no simts tūkstošiem sieviešu trīs vai četras kļūst par toksiskā šoka upuriem.

Vasere un viņa māte iesūdzēja tiesā ražotāju "Kotex Kimberly-Clark Corporation", taču tās iznākums joprojām nav zināms.

Lorēna sadarbojas ar kongresmeni Kerolīnu Maloniju, lai tiktu pieņemts likumprojekts, saskaņā ar kuru visi higiēnas preču ražotāji būs spiesti uz iepakojuma uzrakstīt precīzu sastāvu, lai sniegtu priekšstatu par to, no kā izgatavots tampons, un kādu kaitējumu tas var radīt. 

Lorēna un viņas mamma arī uzsvēra, ka neprasa pārtraukt tamponu ražošanu, bet vienkārši vēlas, lai to ražotāji vairāk runātu par iespējamiem riskiem, kas saistīti ar to lietošanu – viņas uzskata, ka ar nelielu piezīmi instrukcijā nepietiek.

2019. gadā Vasere gatavojās Ņujorkas maratonam un publicēja savu treniņu video. Kad ar pandēmiju saistītie ierobežojumi tiks atcelti, modele plāno skriet tādas pašas distances kā agrāk.

Lorēna joprojām ir modele, un pagājušā gada jūlijā viņa piedalījās "Shiseido" reklāmas kampaņā kopā ar daiļslidotāju Alīnu Zagitovu.

"Nepiespiediet sevi samierināties ar savu likteni, mainiet to," sacīja kampaņas ietvaros sacīja Lorēna.

Tagad, pēc gadiem ilgas rehabilitācijas un sevis iemīlēšanas, Lorēna atzīmē, ka "šobrīd jūtas skaistāka nekā jebkad agrāk. Gan iekšēji, gan ārēji."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu