Avārijas vietas sakopšanu uz Tallinas šosejas Salacgrīvā plāno pabeigt rīt (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Avārijas vietas sakopšanu uz Tallinas šosejas Salacgrīvā AS "BAO" plāno pabeigt rīt, sestdien, informēja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Kristīne Kļaveniece.

Pēc VVD saņemtās informācijas no "BAO", ceturtdien un piektdien savāktas un uz Gardenes bīstamo atkritumu novietni aizvestas četras smagās automašīnas kravas ar ķīmiskām vielām piesārņotu augsni un absorbentu (smilti), kas tika izmantots avārijas vietā un kas uzsūca vidē izplūdušo ķīmisko vielu maisījumu.

Kā skaidro Kļaveniece, autotransporta avāriju gadījumā preventīvie, gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas pasākumi tiek veikti saskaņā ar Valsts civilās aizsardzības plānu. Glābšanas darbu un seku likvidēšanas pasākumus veic Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), Valsts policija (VP), Operatīvie dienesti un avārijas brigādes, pašvaldības. Savukārt avārijas rezultātā noplūdušās bīstamās vielas sanācijas organizēšana un veikšana, kā izpildītāji ir noteikti - objekta atbildīgā persona, īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

Ņemot vērā iepriekšminēto, VVD sadarbībā ar VUGD organizē notikuma vietā noplūdušo ķīmisko vielu savākšanu, to par pienākumu uzdodot zemes īpašniekam vai operatoram, kurš veic piesārņojošo darbību. VVD neveic ķīmisko vielu savākšanu, uzsver Kļaveniece.

Viņa norāda, ka šajā gadījumā avārija notika uz pašvaldībai piederošās zemes, līdz ar to ķīmisko vielu savākšanu organizē pašvaldība. VVD var ieteikt komersantus, kuri ir saņēmuši nepieciešamās atļaujas, un to arī šajā gadījumā izdarīja. Savukārt, pašvaldība pati var izvēlēties, kuru no komersantiem, kas saņēmuši nepieciešamās atļaujas, piesaistīt.

Kļaveniece norāda, ka šādos gadījumos zemes īpašniekam, lai atgūtu ieguldītos līdzekļus, jāvēršas apdrošināšanas kompānijā vai civiltiesiskā kārtā pret zaudējumu radītāju.

Kā iepriekš aģentūrai LETA informēja Salacgrīvas administrācijas vadītājs Andris Zunde, vakar "BAO" savāca 50 tonnas saindētās grunts. Šodien Polijas uzņēmums plāno aizvest konteinerus ar ķīmisko vielu maisījumu, kas pašlaik traucē darbu pabeigšanu.

Viņš skaidro, ka avārijas vietas sakopšanas darbus apmaksās pašvaldība, taču pēc tam izdevumus piedzīs no vainīgā, ko Valsts policija noskaidros izmeklēšanā.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Zane Vaskāne aģentūru LETA informēja, ka satiksme negadījuma vietā joprojām tiek organizēta pa vienu braukšanas joslu.

Jau ziņots, ka uz Tallinas šosejas trešdienas rītā kravas automašīna "Scania" ietriecās kādas mājas sienā. Automašīnas kravā bija konteineri ar ķīmisko vielu maisījuma, kas satur stirolu - videi un cilvēka veselībai bīstamu ķīmisku vielu. Stirols ir uzliesmojošs šķidrums, toksisks (ieelpojot), ja nokļūst uz ādas, kairina to, kā arī var izraisīt nopietnu acu kairinājumu.

Ķīmiskā viela noplūda apmēram 30 kvadrātmetru platībā. Automašīnai bija Polijas numurzīmes.

Ugunsdzēsēji ar hidrauliskiem instrumentiem atbrīvoja transportlīdzeklī iespiesto autovadītāju un nodeva mediķiem, bet iedzīvotājs no ēkas tika evakuēts.

Kā stāstīja Valsts vides dienesta (VVD) Kļaveniece, VVD vides inspektori nekavējoties izbrauca uz notikuma vietu, kur konstatēja, ka vidē aptuveni 30 kvadrātmetru platībā izlijuši aptuveni septiņi kubikmetri ķīmisko vielu maisījuma.

Lai novērstu vielas aizdegšanās riskus, VUGD vidē izlijušo šķidrumu pārklāja ar putām, kā arī norobežoja to ar smilšu aizsargvalni. Savukārt uz ceļa braucamās daļas uzbērts absorbents, proti, smiltis.

Sākotnēji iegūtā informācija liecina, ka krava vesta no Igaunijas uz Poliju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu