Eksperti prognozē, cik ilgi Ķīnā pastāvēs "nulles Covid-19" stratēģija (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 testēšana Ķīnā.
Covid-19 testēšana Ķīnā. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Ķīna apņēmīgi pieturas pie tā dēvētās "nulles Covid-19" stratēģijas, pat ja delta variants turpina izplatīties tās milzīgajā aizsardzības sistēmā. Amatpersonas īsteno arvien agresīvākus pasākumus, sākot no iekšējiem ceļošanas ierobežojumiem un "lokdaunda" līdz masveida pārbaudēm miljoniem cilvēku, vēsta portāls "Bloomberg".

Tomēr daļa valsts cīnās ar vīrusa uzliesmojumiem vairāk nekā jebkad, kopš nāvējošais vīruss pirmo reizi parādījās Uhaņā 2019. gadā.

"Mans personīgais aprēķins ir tāds, ka Ķīna neatvērs robežas vēl vienu gadu," sacīja Oksfordas universitātes epidemioloģijas profesors Čens Dženmings.

Viņš norādīja, ka valsts panākumi Covid-19 uzliesmojumu apturēšanā ir guvuši sabiedrības atbalstu.

"Bez Covid-19 vakcīnu papildu devām un būtiskām pārmaiņām vīrusa uzliesmojumos citus, manuprāt, Ķīnas iespēja atsākt darbību un atteikties no "nulles Covid-19" stratēģijas ir maza," viņš sacīja.

Saskaņā ar Stenfordas Universitātes profesora Džeinsona Vanga teikto, vēl viens iemesls, lai apturētu "nulles Covid-19" stratēģiju, ir veselības sistēma.

"Daudzās pilsētās jau ir grūti saņemt aprūpi. Neliels inficēto skaita pieaugums varētu patiešām izsmelt slimnīcu kapacitāti, un tas var izraisīt sociālos nemierus," viņš sacīja

Jau ziņots, ka Ķīnas varasiestādes oktobra beigās atcēlušas simtiem avioreisu, slēgušas skolas un izvērsušas masveida testēšanu, šādi cenšoties apturēt jaunu Covid-19 uzliesmojumu, kas saistīts ar tūristu grupu.

Pekina turpina konsekventi īstenot "nulles Covid-19" stratēģiju ar stingru robežkontroli un "lokdauniem", kaut arī citas valstis pakāpeniski cenšas ierobežojumus mazināt.

Iekšzemes uzliesmojumi pamatā ir likvidēti, tomēr Ķīnā piecas dienas pēc kārtas tiek reģistrēti jauni Covid-19 gadījumi – pamatā ziemeļu un ziemeļrietumu reģionos -, un varasiestādes nolēmušas pastiprināt kontroles pasākumus.

Pēdējais uzliesmojums saistīts ar kādu senioru pāri, kas bijis vairāku tūristu grupā. Viņu ceļojums sācies Šanhajā, turpinājies Siaņā, Gaņsu provincē un Iekšējā Mongolijā. Kopš tā laika ar viņu ceļojumu saistīt vairāki desmiti Covid-19 gadījumu, bet tuvi kontakti bijuši vismaz piecās provincēs un reģionos, arī galvaspilsētā Pekinā.

Reaģējot uz šīm norisēm, vietējās administrācijas izvērsušas vērienīgu testēšanu, slēgušas tūrisma objektus, skolas un izklaides vietas, kā arī noteikušas lokālus lokdaunus.

Dažos reģionos, arī Laņdžou, pilsētā ar četriem miljoniem iedzīvotāju, vietējiem iedzīvotājiem ieteikts mājas pamest vienīgi galējas nepieciešamības gadījumos.

Tiem, kas iziet ārpus mājām, jābūt negatīvam Covid-19 testam.

Ķīnas valdība mudina iedzīvotājus uzkrāt pirmās nepieciešamības preces

Tirdzniecības ministrija nemin konkrētu iemeslu šim paziņojumam, tomēr tas izskan laikā, kad Ķīna cenšas pilnībā izskaust Covid-19 un vietām ievieš stingrus ierobežojumus.

Pēc valsts paziņojuma daļa iedzīvotāju, sevišķi gados vecāki ļaudis, paniski sāka iegādāties virkni produktu, baidoties, ka nepaspēs nopirkt nepieciešamo.

Ķīnas valdība lūgusi cilvēkus nomierināties, sakot, ka pirmās nepieciešamības preču uzkrājumi vajadzīgi tad, ja attiecīgajā reģionā izsludinās karantīnu, bet tam būšot laiks sagatavoties.

Vietējos medijos izskanējuši minējumi, ka Pekina gatavojas karam ar Taivānu, taču valdība šīs baumas noliegusi.

Šobrīd Ķīnā arī krasi pieaugušas pārtikas cenas, kas saistīts ar grūtībām piegādes ķēdēs, kā arī ar ekstremālajiem laikapstākļiem, kuru dēļ applūdinātas lauksaimniecības zemes.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu