Zviedrijas latvieši: Esam atstājuši aiz muguras domas par pandēmiju (49)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zviedrija. Ilustratīvs foto.
Zviedrija. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

"Esam atstājuši aiz muguras domas par pandēmiju. Dzīve ir atgriezusies!" spriež kāda Zviedrijā dzīvojoša latviešu ģimene. Zviedrija cīņā ar sērgu īstenoja visai relaksētu pieeju – ar minimāliem ierobežojumiem. Par to arī daudz kritizēta, jo mirstība vairākkārt pārsniedza kaimiņvalstu rādītājus, vēsta LTV Ziņu dienesta raidījums "Pasaules panorāma". 

Stokholmas ielās dienas vidū izskatās gluži tāpat kā pirms pandēmijas. Daudz ļaužu, ierobežojumu nav. Strādā viss – krodziņi, bāri un kafejnīcas uzņem ikvienu, veikalos var iepirkties brīvi, maskas valkāt neprasa. Un ar pilnu jaudu skatītājus var uzņemt izklaides vietas. Visapkārt jūt dzīvi.

"Tas ir noticis! Beidzot dzīve ir sākusies! Pēdējo mēnesi katru nedēļas nogali atkal ir koncerti!" stāsta Zviedrijas latviete Anna Petraškeviča. Viņa priecājas par koncertdzīves atsākšanos, jo pati spēlē flautu kādā mūzikas grupā.

Zviedrija cīņā ar pandēmiju uzsvaru likusi nevis uz aizliegumiem, bet rekomendācijām. Mājsēdes šeit nekad nav bijis.

Galvenais bijis personiska atbildība – paliec mājās, ja ir simptomi. Un arī ja nav – uz veikaliem gājuši retāk, tikušies vien ar pāris draugiem un iztikuši bez sabiedriskā transporta.

"Kopumā viss tā ļoti mierīgi. Man patīk tas, ka Zviedrijā valdība nekādā mērā nebiedēja tautu. Lēmumi strikti. Iesaka – darīt tā, dariet tā, dariet tā – visi ievēro," secina Zviedrijas latviete Ilze Ligere.

"Sevī psiholoģiski esmu palaidusi vaļā, braucu ar metro Labi, vēl neesmu aizgājusi ne uz vienu teātra izrādi, bet domāju, ka ir pēdējais laiks iegādāties kādu biļeti," stāsta Elza.

"Bērni brauc ar autobusiem. Man vairs nav domas, ka nevajadzētu satikties vai vajadzētu izvairīties no liela pūļa. Dzīve atgriezusies normālās sliedēs," saka Elza. 

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu