Covid-19 ⟩ Pacientiem ierobežotas iespējas saņemt medicīnisko aprūpi klātienē (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: smolaw/shutterstock

Pieaugot saslimstības rādītājiem ar Covid-19, liela daļa sasirgušo ārstējas mājas apstākļos, tomēr novērotas vairākas problēmas. Pirmkārt, nav vienotu vadlīniju ar pašu jaunāko pieejamo informāciju, ko ģimenes ārstiem ņemt vērā. Otrkārt, iespējas redzēt pacientu klātienē – visai nelielas. Treškārt, iespēja nosūtīt pacientu uz izmeklējumiem vai asinsanalīzēm ir ļoti atkarīga no vietas, kur pacients dzīvo, vēstī raidījums "Panorāma".

Runājot par vadlīnijām, kas jāievēro ārstējot koronavīrusa pacientus mājās, LTV aptaujātie ģimenes ārsti atsaucas uz pērn decembrī tapušajiem Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas ieteikumiem un Rīgas Stradiņa universitātes rekomendācijām, kas tapušas sadarbībā ar infektologiem. Tajās ieteikts cilvēkus apskatīt klātienē.

Ģimenes ārsti savus pacientus apzina dažādos veidos - īsziņas un "WhatsApp" zvani. Tas tomēr nevar aizstāt klātienes konsultācijas.

"Ja man ir aizdomas, ka pacienta stāvoklis strauji pasliktinās, es tikai varu saukt 113,"

uz savām ierobežotajām iespējām norāda ģimenes ārsts Māris Nātra Valkā.

Ar Covid-19 sasirgušam cilvēkam Latvijā praktiski nav iespējams tikt uz klātienes vizīti pie ģimenes ārsta.

Tikmēr Veselības ministrijā norādīja, ka arī infekciozam pacientam, ja ir pamatota vajadzība, aprūpi liegt nedrīkst. Piemēram, ģimenes ārsts vai prakses māsa var doties vizītē pie pacienta.

Ārsti saskaras arī ar problēmām, kad ir vajadzība pacientu nosūtīt uz dažādām analīzēm, lai labāk saprastu sasirgušā veselības stāvokli. To pieejamība ir visai dažāda.

Ārsti atzīst, ka viss atkarīgs gan no ārsta paša ieinteresētības, gan pakalpojumu pieejamības viņa pacientu reģionā.

Māris Nātra no Valkas skaidro, ka ar analīžu pieejamību ir grūtāk, bet rentgenu veicot, kad vajag. Rentgena izmeklējums palīdzējis uzstādīt diagnozi veiksmīgāk un turpināt ārstēšanos mājas apstākļos un izvairīties no hospitalizācijas.

Zemgalē laboratoriskos pakalpojumus un rentgenu Covid-19 inficētajiem piedāvā vienīgi Jēkabpils reģionālā slimnīca, tāpēc tiem, kas dzīvo attālāk ir visai grūti veikt vajadzīgos izmeklējumus.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu