VIDEO ⟩ Baltkrievijā iespaidīgs migrantu pūlis dodas uz Polijas robežas pusi (40)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter video

Sociālajos tīklos pirmdien izplatās videoieraksti, kas liecina, ka simtiem vai pat tūkstošiem migrantu kolonna gar Baltkrievijas automaģistrāli plūst Polijas robežas virzienā.

Tāds skats fiksēts Baltkrievijas Grodņas apgabalā, netālu no Kužnicas-Bruzgu robežkontroles punkta uz šosejas, kas no Minskas ved Bjalistokas virzienā.

Šo informāciju apstiprinājis arī Polijas drošības dienestu pārstāvis Staņislavs Žarins, piebilzdams, ka migrantu kolonnā ir lielākoties jauni cilvēki, to apsargā un tās virzību kontrolē Baltkrievijas tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki. Viņš brīdinājis, ka tas "var izvērsties šimbrīžam lielākajā mēģinājumā iekļūt Polijā ar spēku".

Savukārt Baltkrievijas Valsts robežapsardzes komiteja paziņojusi, ka "daudzskaitlīga bēgļu grupa" ar mantām pa šoseju devusies Polijas virzienā, bet vienlaikus norādījusi, ka "uz šādu soli bēgļus pamudinājusi Polijas varasiestāžu vienaldzīgā un necilvēcīgā attieksme".

Polijas prezidenta Andžeja Dudas ārpolitikas padomnieks Jakubs Kumohs tikmēr raksta, ka gājiena apsardzē piedalās Baltkrievijas Valsts drošības komitejas darbinieki, un pieļauj iespēju, ka iecerēts izmantot arī migrantu bērnus, lai Polijai nāktos viņus laist pāri robežai.

Tvitera lietotāji ziņo, ka gar šoseju izvietoti bruņoti Baltkrievijas robežsargi ar suņiem, kas migrantus pirms robežas dzen meža virzienā.

Polijas Aizsardzības ministrijas izplatītajos ierakstos redzams, ka daļa migrantu jau nonākuši līdz robežžogam.

Aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks paziņojis, ka 12 000 Polijas karavīru izsludināta paaugstināta gatavība un viņi ir gatavi aizstāvēt valsts robežu.

"Polijas robeža nav tikai līnija uz kartes, robeža ir svēta - par to ir izlietas poļu asinis," sociālajā tīklā "Facebook" raksta premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Kā norādījis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT) vadītājs Rustams Ļubajevs, saskaņā ar dažādu avotu informāciju Baltkrievijā Polijas robežas tuvumā varētu atrasties no 1000 līdz 5000 migrantu. Runājot Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas sēdē, viņš pastāstījis, ka informācija saņemta no Eiropas policijas organizācijas - Eiropola, Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūras "Frontex" un Polijas kolēģiem.

Pēc Ļubajeva teiktā, ziņas par migrantu koncentrēšanos pie robežas saņemtas jau nedēļas nogalē un arī Lietuvas robežsardze gatavojas jebkādai iespējamajai notikumu attīstībai, pārdislocējot spēkus.

"Pašlaik tiekamies ar Bruņoto spēku štābu, plānojam izmantot iespēju papildus piesaistīt karavīrus, jau saskaņotas arī darbības ar policiju un Sabiedrības drošības dienestu," viņš norādījis.

Kā tviterī raksta Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba vadītājs Franaks Vjačorka, baltkrievi ziņo, ka Minskas ielās redz pulcējamies aizvien vairāk migrantu, kuri, domājams, gatavojas, ka viņus nogādās pie robežas.

"Tā ir valsts atbalstīta kontrabanda, ko organizē Lukašenko," viņš norāda.

Tikmēr Latvijas iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) sociālajā tīklā "Twitter" migrantu masu pārvietošanos nodēvējusi par satraucošām ziņām un norādījusi, ka Latvijas robežsardze rūpīgi seko līdzi situācijai.

 

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu