VIDEO ⟩ Vienības gatves iedzīvotāji bažījas, ka vēsturiskais bruģis pēc remonta tiks izsaimniekots

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Patrīcija Eglīte/LETA

Novērots, ka vēsturiskais bruģis lielā platība pazudis no Vienības gatves. Vietējie iedzīvotāji raizējas, ka pēc veloceliņa izbūves bruģis Altonavas ielas un Vienības gatves krustojumā netiks atjaunots, vēstī raidījums "Bez Tabu".

Uzsākta veloceliņa izbūve no Rīgas centra (LNB) uz Ziepniekkalnu. Torņakalna daļā celiņu būvē Vienības gatvē. Vietējie iedzīvotāji nav pret veloceliņa izbūvi, bet raizējas par vidi. Lai izbūvētu "zaļo" celiņu ne tikai nākšoties izzāģēt vismaz 25 kokus, bet ir bažas arī par vēsturisko bruģi.

Torņakalna iedzīvotāja Inese atbalsta veloceliņa izbūvi, bet izpildījums satrauc. Jau tagad nozāģēti koki, un neizskatoties, ka viss būšot labi ar vēsturisko bruģi. Tas jau ir izņemts lielā platībā pie Altonavas ielas un aizvests nezināmā virzienā. Citviet pasaulē, tostarp Skandināvijā, klāj un atjauno bruģi, pie mums iznīcinot pat vēsturisko.

Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve mierina, ka daļu bruģakmeņu ieklās atpakaļ, jo izņemts un aizvests prom, lai veloceliņa izbūves darbu laikā tas netiktu sabojāts, bet daļu, kas tiešām netiks atjaunots, uzglabāšot Satiksmes departamenta pārziņā esošajā noliktavā. Vietās, kur nākotnē būs nepieciešams bruģakmeni atjaunot kādā citā Rīgas ielā, krājumi tikšot izmantoti.

Inese cer, ka vēsturiskais bruģis netiks izsaimniekots. Bažas māc arī par dēļiem, kas veloceliņa izbūves laikā ir izmantoti koku stumbru aizsardzībai no bojājumiem. Ap desmitiem koku stumbru ir liels daudzums labu dēļu. Vai tik pēc darbu beigšanas tie nenokļūs kādas privātmājas būvniecībā vai grīdas klājumā? Varējis izmantot citu, lētāku materiālu stumbru aizsardzībai.

"Konkrētā projekta īstenošanai dēļi koku stumbru aizsardzībai ir iegādāti par lētāko attiecīgajā periodā pieejamo šāda materiāla cenu, kas iekļauta būvniecības izmaksās. Dēļi pēc šā projekta īstenošanas tiks izmantoti citos objektos ar līdzīgām prasībām koku pasargāšanai," skaidro Ceļu būves firmas SIA "Binders" pārstāve Vita Noriņa.

Būvnieka pārstāve atzīst, ka tāmē atsevišķas pozīcijas dēļu iegādei neesot, bet to iegāde esot iekļauta būvniecības aprīkojuma kopējās izmaksās. Sola pievērst īpašu uzmanību, lai dēļi nepazustu nezināmā virzienā, bet tiešām tiktu izmantoti nākamajos projektos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu