Dzīve pēc 15. novembra ⟩ Pēc saslimstības rādītājiem Latvija joprojām ir starp pasaules "līderēm", norāda eksperts (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ģirts Briģis.
Ģirts Briģis. Foto: Evija Trifanova/LETA

"Nedrīkstam aizmirst, ka pēc saslimstības rādītājiem Latvija joprojām ir starp pasaules "līderēm"," raidījumā "Šodienas jautājums" uzsvēra Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras profesors Ģirts Briģis. 

Lūgts sniegt vērtējumu par valdības ieceri ieviest epidemioloģisko drošības ierobežojumu atvieglojumus pēc 15. novembra Briģis norādīja, ka pēc saslimstības rādītājiem Latvija vēl joprojām atrodas starp pasaules "līderēm", līdz ar to atturīgi vērtēja valdības šī brīža nosprausto kursu.

Vienlaikus, viņš nenosauca, vai kādu konkrētu ierobežojumu atcelšana varētu veicināt saslimstības pieaugumu.

"Visi modeļi tiek veidoti balstoties uz pieņēmumiem, mēs nevaram prognozēt, vai šie pieņēmumi īstenosies," norādīja Briģis. 

Tāpat Briģis uzsvēra, ka pozitīvi ir vērtējama vakcinācijas aptveres palielināšanās sabiedrībā. "Mēs vairs neesam valsts ar viszemāko vakcinācijas aptveri Eiropā." Tajā pašā laikā eksperts uzsvēra, ka nedrīkst atslābt un aicināja valdību un iedzīvotājus izvērtēt situācijas nopietnību.

"Mēs varam teikt, ka situācija ir stabilizējusies, bet droši apgalvot, ka saslimstība mazinās mēs nevaram," piebilda Briģis. 

Eksperts izteicās, ka ir ļoti svarīgi, lai valdībai būtu arī rezerves plāns "atvilktnē" gadījumā, ja saslimstības rādītāji strauji pieaugs. Tikmēr Saeimas deputāts Arvils Ašeradens pauda cerību, ka rezerves plāns nebūs nepieciešams, piebilstot:

"Tā kā nav iespējams prognozēt notikumu attīstību, bet valdībai jābūt gatavai dažādiem scenārijiem."

Jau ziņots, aizvadītās nedēļas laikā, no 1. līdz 7. novembrim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā ir samazinājies par 23,4%, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā.

SPKC vērtē, ka šobrīd ir novērojama neliela saslimstības samazinājuma tendence, ko, visticamāk, var saistīt ar valstī noteiktajiem drošības pasākumiem, kas vērsti uz sabiedrības pulcēšanās mazināšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu