Apstādināta kiberterorismā apsūdzētās Latvijas kompānijas "Chatextech" darbība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts Ieņēmuma dienesta ēka.
Valsts Ieņēmuma dienesta ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas iestādes sadarbībā ar ASV Valsts kasi apturējušas kiberterorismā apsūdzētas, Latvijā reģistrētas kompānijas "Chatextech" darbību, norāda Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktora vietniece Lelde Grīnvalde.

Sadarbības rezultātā Latvijas Valsts ieņēmumu dienests (VID) kā nozares uzraugs noziedzīgi iegūtu līdzekļu jomā ar ASV institūcijām pirmdien pēc pārbaudē konstatētiem būtiskiem pārkāpumiem ir apturējis Latvijā reģistrēta uzņēmuma "Chatextech" darbību un piespriedis 100 000 eiro soda naudu.

Secināts, ka uzņēmums nav bijis dibināts ar mērķi veikt godīgu uzņēmējdarbību, bet gan bijis čaulas kompānija, kuras aizsegā potenciāli sniegts virtuālās valūtas maiņas atbalsts izspiedējprogrammatūras uzbrukumos ASV iegūtas izpirkuma maksas legalizēšanai. Papildus piemērotajai soda naudai "Chatextech" amatpersonas tiks iekļautas riska personu reģistrā, kas liegs tām turpmāk veikt uzņēmējdarbību Latvijā, norāda Grīnvalde.

Par pārbaudē konstatēto VID ziņos arī Latvijas tiesībaizsardzības iestādēm. Latvijas kompetentās iestādes kopīgi un ciešā sadarbībā ar starptautiskiem partneriem turpinās strādāt, lai novērstu un nepieļautu, ka Latvija un tās uzņēmējdarbības vide tiek izmantota noziedzīgiem mērķiem.

"Latvijas valdība ir nelokāma savā apņēmībā stiprināt finanšu sistēmas integritātes un visu, īpaši ievainojamāko, sabiedrības locekļu aizsardzības pasākumus pret kaitnieciskām un negodprātīgām darbībām. Mēs nepieļausim darbības, kas tiek veiktas, lai legalizētu noziedzīgi iegūtus līdzekļus, tai skaitā izmantojot ļaunprogrammatūras un necaurspīdīgus darījumus ar virtuālām valūtām," paziņojis finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Tādām inovatīvām tehnoloģijām un risinājumiem kā virtuālās valūtas un norēķini ar tām var būt transformējoša, pozitīva ietekme uz finanšu sistēmas lietotāju iespēju daudzveidību. Vienlaikus šī tirgus straujā attīstība pasaulē un pašlaik izteiktā anonimitāte pievilina vieglas peļņas meklētājus un noziedzniekus, kas cer slēpt savas pēdas reizēm šķietami legālu uzņēmumu aizsegā. Kompetento iestāžu un uzraugu pārrobežu sadarbība ir viens no efektīvākajiem agrīniem līdzekļiem cīņā pret ļaundariem, kas, digitālās vides globālās aptveres iedrošināti, izvērš savas shēmas attālināti, brīdina FM pārstāve.

Kā liecina "firmas.lv" dati, "Chatextech" Latvijā reģistrēta šī gada sākumā, attiecīgi tā nav sniegusi nekādus darbības pārskatus. Uzņēmuma sākotnējais pamatkapitāls bijuši 10 eiro, bet vēlāk tas palielināts līdz 2800 eiro.

Uzņēmuma vienīgais īpašnieks kopš oktobra sākuma ir Krievijas pilsonis Mihails Ross-Džonsons, bet tā valdē darbojušies arī Aleksandrs Hvoinitskis un Pāvels Šapavalovs. Līdz oktobrim valdes locekļi bijuši arī Jegors Petuhovskijs un Vladislavs Buločņikovs, kurš līdz oktobra sākumam bija uzņēmuma 60% īpašnieks, savukārt pārējiem minētajiem valdes locekļiem piederēja pa 10%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu