Klāt novembris, kas ir patriotu mēnesis, un, lai arī šogad pandēmijas dēļ ierastie pasākumi izpaliek, cilvēki joprojām, dodoties pastaigās valsts svētku laikā, pie apģērba aicināti piespraust sarkanbaltsarkanās lentītes. Kā pareizi tās nēsājamas - ar galiem uz augšu "V" zīmē vai tomēr ar cilpu un lentītes galiem uz leju?

Kāpēc novembrī nēsājam sarkanbaltsarkanās lentītes?

Patriotiskās lentītes arvien biežāk sāka parādīties kopš 2007. gada, kad Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki aicināja iedzīvotājus tās piestiprināt pie apģērba ar galiem uz augšu stilizēta simbola "11" formā. Tas ir kā simbols 11. novembrim. Kopš tā laika ir tradīcija pie apģērba novembrī spraust svētku lentītes - visbiežāk "V" burta formā. 

Kritušo karavīru piemiņas godināšanas pasākums Lāčplēša dienā pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Esplanādē 2014. gadā.
Kritušo karavīru piemiņas godināšanas pasākums Lāčplēša dienā pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Esplanādē 2014. gadā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Vai iespējams kļūdīties?

Meklējot atbildi, jāsecina, ka sarkanbaltsarkanās lentītes nēsāšana ir gaumes un stila jautājums, jo striktu noteikumu nav. Ja vēlamies atzīmēt šo visu kā priecīgu notikumu - valsts nosargāšanas uzvaru (victory - uzvara), tad lentītes galiem jābūt vērstiem uz augšu. Arī sekojot Aizsardzības ministrijas iedibinātajai tradīcijai, lentīte tiek sprausta "V" veida formā.

Foto: Ieva Čīka / LETA

 

Foto: "Staro Rīga" 2019

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp