VIDEO ⟩ Atsāksies kultūras pasākumi un izglītības process klātienē. Kā dzīvosim pēc 15. novembra? (12)

Foto: Volurol/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Valdība otrdienas, 9. novembra, sēdē lēma, ka no nākamās pirmdienas, 15. novembra, Latvijā tiks atcelti Covid-19 dēļ noteiktie īpaši stingrie ierobežojumi. Tāpat tika pieņemta virkne citu izmaiņu Covid-19 ierobežojumos, par ko valdības pārstāvji informēja preses konferencē. Portāls "Apollo.lv" apkopoja informāciju par to, kā dzīvosim pēc 15. novembra. 

Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas ieviešanu pamatā paredz saglabāt tās prasības, kas bija noteiktas ar no šī gada 11.oktobra līdz 20. oktobrim, nodalot, ka visas darbības klātienē notiek zaļajā režīmā, izņemot kritiski nepieciešamos pakalpojumus, kā arī atceļot tā saucamo mājsēdi jeb komandantstundu.

Video: Preses konference pēc valdības sēdes

Klientus bez Covid-19 sertifikātiem turpinās apkalpot tikai pirmās nepieciešamības veikalos

 

Attiecībā uz veikaliem, lai novērstu situācijas, kad veikalos nav iespējams adekvāti nodalīt plūsmas, noteikts, ka lielie veikali, tai skaitā pārtikas un higiēnas preču veikali, kuru platība pārsniedz 1500 kvadrātmetrus, pakalpojumu sniedz tikai zaļajā režīmā. Savukārt nedrošā vidē var tirgot tikai noteiktās pirmās nepieciešamības preces. Tāpat lielie veikali nevarēs strādāt brīvdienās.

No nākamās pirmdienas, 15.novembra, līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11.janvārī "nedrošajā režīmā" jeb bez Covid-19 sertifikātu uzrādīšanas turpinās darboties tikai pirmās nepieciešamības veikali, otrdien nolēma valdība.

Bez Covid-19 sertifikātiem būs pieejami tirdzniecības pakalpojumi iekštelpās, ja kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem un ja ir atsevišķa ieeja, varēs darboties pārtikas veikali, medicīnas preču veikali, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali.

Šajās tirdzniecība vietās, izņemot aptiekas, jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju. Savukārt aptiekās, kas veic vakcināciju pret Covid-19 vai izsniedz testēšanas sertifikātus, noteikta prasība vienai personai nodrošināt ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās telpu platības.

Tāpat epidemioloģiski nedrošā vidē jeb "sarkanajā" drošības režīmā strādās - degvielas uzpildes stacijas, autoostas un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes maršrutiem, kā arī tirgi ārtelpās un ielu tirdzniecības vietas, tirdzniecības pakalpojumu sniedzējam un pircējiem ielu tirdzniecības vietās un atklātā tirgus teritorijā tirdzniecības laikā lietojot sejas maskas.

Tikmēr pretēji - "zaļajā" režīmā jeb ar Covid-19 sertifikātu - tirdzniecības pakalpojumus varēs sniegt jebkurā tirdzniecības vietā iekštelpās, nosakot tādu maksimālo apmeklētāju skaitu, lai nodrošinātu ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju, kā arī lietojot mutes un deguna aizsegus.

Visās tirdzniecības vietās iepirkšanās līdzekļu, tai skaitā grozu, ratu vai tirdzniecības dalībnieka nodrošināto iepirkšanās somu skaits kopā nedrīkst pārsniegt maksimāli atļauto apmeklētāju skaitu tirdzniecības vietā. Ja tirdzniecības vietā tiek nodrošināta iepirkšanās līdzekļu pieejamība apmeklētājiem, atrašanās tirdzniecības vietā bez iepriekš minētajiem iepirkšanās līdzekļiem ir aizliegta.

Tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietu darba laiks noteikts no plkst.6 līdz plkst.21, izņemot pirmās nepieciešamības preču veikalus, kas drīkst darboties bez darba laika ierobežojumiem.

Tāpat uz visu ārkārtējās situācijas laiku aizliegta ielu tirdzniecības organizēšana, piemēram, gadatirgu, Ziemassvētku tirdziņu un tam līdzīgu tirdzniecības pasākumu organizēšana.

Savukārt brīvdienās un svētku dienās aizliegta tirdzniecības pakalpojumu sniegšana tirdzniecības centros, kur telpu platība ir virs 1500 kvadrātmetriem un ir vismaz piecas tirdzniecības vietas, izņemot iepriekš minētās pirmās nepieciešamības tirdzniecības vietas un pirmās nepieciešamības pakalpojumu sniegšanas vietas. Vienlaikus tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās atļauta būs arī tādu pakalpojuma sniegšanas vietu un tirdzniecības vietu darbība, kurām ir atsevišķa ieeja un tiek nodrošināta apmeklētāju plūsmas nodalīšana no tirdzniecības centra koplietošanas telpām.

Vienlaikus attālināti iegādāto preču izsniegšana iekštelpās tirdzniecības vietās, kas strādā epidemioloģiski drošā vidē, jāorganizē, nodrošinot atsevišķu apmeklētāju plūsmu, kas pilnībā tiek nodalīta no epidemioloģiski drošā vidē sniegtajiem tirdzniecības pakalpojumiem un ar atsevišķu ieeju, vai arī izsniedzot preces ārpus telpām.

Tirdzniecībai noteiktās prasības neattiecas uz tirdzniecības vietām ieslodzījuma vietās.

Mācību process

Grozījumi paredz arī, ka no 15. novembra klātienē atsāksies izglītības process. Pamatizglītības pakāpē būs jānodrošina, ka dažādu grupu, klašu vai kursu izglītojamo plūsmas nepārklājas - vienlaikus neatrodas vienā mācību telpā, kā arī nepārklājas ārā starpbrīžos.

Minēto prasību attiecībā uz izglītojamo grupu, klašu vai kursu nepārklāšanos vienā mācību telpā var nepiemērot vidējās izglītības pakāpē atbilstoši izglītības programmas specifikai. Ir pieļaujama pirmsskolas izglītības programmas īstenošana apvienotās grupās no vienas izglītības iestādes, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas izglītojamo sastāva nemainību.

Plānots, ka izņēmums vidējās izglītības pakāpē ir piemērojams, ievērojot, piemēram, jaunajā valsts vispārējās vidējās izglītības standartā noteikto par padziļināto kursu īstenošanu 11. un 12.klasē, kura ietvaros atsevišķos mācību priekšmetos ir nepieciešams pārklāties izglītojamiem no vairākām klasēm, neievērojot noteikto klases "burbuli", jo padziļinātos kursus nav iespējams īstenot katrā klasē atsevišķi. Līdzīgi izņēmumi pieļaujami arī attiecībā uz profesionālo izglītību.

Izglītības iestādei maksimāli iespēju robežās jāievēro "burbuļa" princips arī izglītojamo ēdināšanas laikā, taču gadījumā, ja to nav iespējams izdarīt, tad izglītības iestādei ir jāizvērtē un pēc iespējas, piemēram, jānosaka ēdināšanas grafiks pa klašu grupām, atstatus jānovieto attiecīgo klašu galdi.

Lai nodrošinātu izglītojamo dažādu grupu, klašu vai kursu nepārklāšanos, izglītības iestāde var mācību procesu rotācijas kārtībā īstenot attālināti ne vairāk kā piecas darba dienas mēnesī pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē, izņemot 1.-6. klasi. Izglītības iestāde ir tiesīga, izvērtējot situāciju konkrētajā izglītības iestādē, lemt par rotācijas piemērošanu, īstenojot 7.-12.klašu izglītojamiem, piemēram, pilnu mācību nedēļu mēnesī vai vienu dienu katru nedēļu attālināti.

Vienlaikus grozījumi paredz, ka atbilstoši izglītības iestādes vadītāja ar iestādes dibinātāju saskaņotam lēmumam un, ievērojot izglītības iestādē noteikto kārtību, mācības var īstenot attālināti pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītojamiem, izvērtējot attiecīgās klases mācību priekšmetu pedagogu un citu izglītības iestādē nodarbināto pieejamību kvalitatīva mācību procesa īstenošanai un nodrošināšanai klātienē.

Tāpat līdz šim regulējums paredzēja, ka pieaugušo izglītība klātienē var notikt epidemioloģiski drošā vai daļēji drošā vidē.

Izvērtējot epidemioloģisko situāciju un ņemot vērā arī to, ka regulējums attiecas uz pieaugušajiem, grozījumi paredz, ka pieaugušo izglītības programmas - gan formālās, gan neformālās, kā arī cita veida mācību īstenošana un apguve klātienē var notikt tikai epidemioloģiski drošā vidē, tas ir, minētajās mācībās piedalās tikai personas ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Izklaižu vietas un azartspēļu zāles

Pēc 15.novembra klātienē iekštelpās vēl arvien būs aizliegts sniegt saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi, azartspēlēm, derībām un atrakcijām, šodien nolēma valdība.

Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovkis valdības sēdes laikā norādīja, ka, jau iepriekš lemjot par par "zaļo lokdaunu", kas bija spēkā no 11. līdz 21.oktobrim, tika ierobežoti vairāki ar izklaides pasākumiem saistīti pakalpojumi - atrakcijas, batutu parki, akvaparki, azartspēles.

Tādējādi arī pašlaik, izejot no stingrajiem ierobežojumiem, noteikts, ka ir jāturpina mazināt kontaktu skaits. Visi ar izklaidi saistīto pakalpojumu slēgšana būšot tas, kas palīdzētu šo mērķi sasniegt.

Vienlaikus Citskovskis atzīmēja, ka gan izklaides, gan tirdzniecības jomās regulējumu varētu arī mainīt, ja epidemioloģiskās situācijas uzlabojums būtu pietiekams.

Sporta nodarbības un sacensības

Sporta jomā pēc mājsēdes beigām pamatā tiks saglabātas prasības, kas bija spēkā laika posmā no 11. oktobra līdz 20. oktobrim, vienlaikus prasību par darbību epidemioloģiski drošā vidē attiecinot arī uz Latvijas izlases, tai skaitā jauniešu un junioru, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu sportistu, kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijas un augstas klases sportistu sagatavošanas centru izglītojamo sporta treniņu norisi.

Vienīgais izņēmums, kad sporta sacensības drīkstēs norisināties epidemioloģiski daļēji drošā vidē, turpmāk būs tikai attiecībā uz starptautiskiem sporta pasākumiem, turklāt tikai gadījumā, ja tiks nodrošināta to norise "burbuļa formātā", kas paredz visu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu pilnīgu nošķiršanu no pārklāšanās ar sacensību organizēšanā un norisē neiesaistītām personām.

No 15.novembra sporta treniņiem norisinoties epidemioloģiski drošā vidē, ir jāievēro nosacījums, ka vienai personai ir nodrošināti ne mazāk kā 15 kvadrātmetri treniņa norises telpas platības.

Šāds nodrošināmās platības apjoms ir noteikts, ņemot vērā faktu, ka sporta treniņā fizisko aktivitāšu laikā notiek dalībnieku aktīva pārvietošanās, var tikt neievērota divu metru distance, kā arī fizisko aktivitāšu laikā netiek lietotas sejas maskas.

Tāpat, lai izvērtētu droša iekštelpu sporta treniņu norisei izvirzāmās papildus prasības bērniem līdz 12 gadiem, kas perspektīvā ļautu paplašināt iekštelpu treniņu iespējas, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar attiecīgo sporta veidu sporta federācijām plāno īstenot izmēģinājumprojektus iekštelpu sporta treniņu norisei hokejā, daiļslidošanā un šorttrekā ledus hallēs, kā arī sporta peldēšanā publiskas lietošanas peldbaseinos.

Reizē grozījumos arī noteikts, ka, lai valsts valodas prasmes pārbaude kā publisks pakalpojums tiktu nodrošināta ar 15. novembri, šo pakalpojumu sniegs tikai epidemioloģiski drošā vai daļēji drošā vidē.

Kultūras pasākumi 

Valdība šodien lēma no 15.novembra atjaunot kultūrvietu darbību klātienē, kā arī iespēju organizēt un apmeklēt publiskus kultūras pasākumus, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus.

Līdz ar to Kultūras un mediju jomā darbība līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11.janvārim, turpināsies "zaļajā" - drošajā režīmā.

Pasākumi un kultūras pakalpojumi klātienē sniedzami un pieejami tikai ar derīgu vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.

Maksimālais pieļaujamais apmeklētāju skaits kultūras pasākumos noteikts līdz 500 personām.

Kultūras pasākumos būs jāievēro vairāki drošības pasākumi - apmeklētājiem jāatrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās, tostarp blakus sēdvietās varēs atrasties ne vairāk kā divas personas.

Starp katrām blakus esošajām sēdvietām būs jānodrošina ne mazāk kā divu sēdvietu distance vai aizsargbarjera. Sēdvietas rindās būs jāizkārto pamīšus - šaha laukuma veidā.

Būs jānodrošina, ka apmeklētāji, kuri atrodas nodalītos sektoros, savstarpēji nesatiekas, kā arī nedrīkstēs pieļaut apmeklētāju un personāla drūzmēšanos un jānodrošina divu metru distances ievērošana ārpus sēdvietām.

Pasākuma rīkotājiem būs jānodrošina biļešu personalizāciju un apmeklētājiem jālieto mutes un deguna aizsegs gan pasākumos, kas notiek telpās, gan pasākumos ārpus telpām.

Tāpat kā iepriekš kultūras pasākumus "zaļajā režīmā" varēs apmeklēt pieaugušie ar Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem, ņemot līdzi arī savus nepilngadīgos bērnus.

Bērniem līdz 12 gadu vecumam nav jāveic Covid-19 testi, savukārt bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros.

Pasākuma rīkotājam jānodrošina atsevišķs sektors, kurā ierādāmas vietas vecākiem ar bērniem.

Visiem kultūrvietu darbiniekiem, kuri strādā klātienē, tajā skaitā pilnībā vakcinētām un pārslimojušām personām, ierodoties darba vietā, būs pienākums rakstveidā apliecināt, ka tām nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju, nav pienākuma ievērot izolāciju, mājas karantīnu vai pašizolāciju un nav zināms, ka pēdējo 10 dienu laikā tās bijušas tiešā kontaktā ar Covid-19 inficētu personu.

Lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus, valdības lēmums paredz, ka turpmāk ar paštestu veikšanu tiks aizstāts regulārais skrīnings arī kultūras institūciju darbībā, kur darbiniekiem pienākumu veikšana ir saistīta ar epidemioloģisku risku, piemēram, profesionālajos teātros, orķestros, koros un citviet.

Paštestus varēs veikt divas reizes nedēļā, pārbaudot visas personas, tajā skaitā vakcinētās. Tiks nodrošināts pietiekams paštestu skaits, lai varētu atkārtot testēšanu kļūdu gadījumos, un varētu pēc nepieciešamības veikt testus simptomu gadījumos.

Kultūrvietās - muzejos, bibliotēkās, arhīvos, kultūras centros, mākslas galerijās, izstāžu zālēs, brīvdabas estrādēs, teātros, koncertzālēs - gan apmeklētājiem, gan darbiniekiem un pakalpojumu sniedzējiem, obligāta prasība uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Apmeklētāju skaits šajās kultūrtelpās būs jānosaka, paredzot vienam apmeklētājam vai vienas mājsaimniecības pārstāvjiem 15kvadratmetrus no publiski pieejamās telpas platības.

Noteikumi paredz iespēju "zaļajā" režīmā amatiermākslas mēģinājumos tikties līdz 20 dalībniekiem grupā, vienai personai nodrošinot ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no mēģinājumam paredzētās telpas platības.

Izmantojot ģērbtuves, to aizpildījums vienlaikus nedrīkstēs pārsniegt 25%, grupas dalībnieku plūsma nedrīkstēs pārklāties ar citu personu plūsmām un mēģinājuma laikā būs jānodrošina divu metru distance, izņemot deju nodarbību laikā.

Profesionālās ievirzes izglītības programmu apguve mūzikas un mākslas skolās izglītojamiem, kuri nav pilnībā vakcinēti vai Covid-19 vīrusu pārslimojuši, paredzēta tikai attālināti vai klātienē tikai individuālās nodarbībās, kā arī vienas grupas, klases vai kursa izglītojamiem, kuri vienlaikus nav citu dažādu grupu, klašu vai kursu izglītojamie.

Kultūras augstskolu un koledžu izglītības studiju procesā klātienē drīkstēs piedalīties tikai personas ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Karantīnas nosacījumi

Precizējot mājas karantīnas definīciju, Covid-19 pārslimojušām personām sešu nedēļu laikā pēc kontakta ar inficētu personu netiks piemērota mājas karantīna, paredz otrdien apstiprinātie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Līdz šim nesen Covid-19 pārslimojušām personām, atkal nonākot kontaktā ar inficētu personu, ir jādodas mājas karantīnā.

Kā skaidro Veselības ministrija, ja persona nesen (sešu nedēļu laikā) ir pārslimojusi Covid-19, tad, atkal nonākot kontaktā ar kādu inficētu personu, atkārtoti tik īsā laika periodā nevar inficēties. Tādēļ šādai nesen pārslimojušai personai nav nepieciešams atkal noteikt mājas karantīnu, ja šī persona noteiktā laika intervālā (sešas nedēļas) nonāk kontaktā ar inficētu personu.

Tāpat ar šiem grozījumiem tiek precizēts mājas karantīnas noslēgšanas nosacījums. Proti, mājas karantīnu varēs pārtraukt pēc RNS testa, kas veikts ne agrāk kā septītajā dienā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu, ja testa rezultāts ir negatīvs. Līdz šim noteikts, ka mājas karantīnu drīkst pārtraukt vai nu četrpadsmitajā dienā ar ārsta atļauju vai pēc Covid-19 testa, kas veikts ne agrāk kā desmitajā dienā pēc karantīnas uzsākšanas, ja testa rezultāts ir negatīvs.

Šādas izmaiņas veiktas, jo, pēc Veselības ministrijas paustā, pētījumos pierādījies, ka testēšanu mājas karantīnas noslēgšanai ir iespējams veikt arī septītajā dienā, un ja tests ir negatīvs, tad ir iespējams noslēgt mājas karantīnu

Sertifikāta uzrādīšana

Ņemot vērā lielo vakcinācijas procesu uzsākušo nodarbināto skaitu valsts pārvaldē, pašvaldībās un to kapitālsabiedrībās, kā arī privātajā sektorā, Ministru kabinets otrdien lēma precizēt nosacījumus par darba pienākumu pildīšanu, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu no 15.novembra, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā.

Izmaiņas paredz, ka publiskajā sektorā nodarbinātie, kuri līdz 15.novembrim būs sākuši vakcinācijas kursu, taču vēl nebūs saņēmuši derīgu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, varēs turpināt pildīt darba pienākumus attālināti vai klātienē. Šīm personām vakcinācijas sertifikāta iegūšanas gala termiņš ir šā gada 15.decembris.

Līdz tam nodarbinātie klātienē turpina darbu, uzrādot testēšanas sertifikātu, kas ir ne vecāks par 72 stundām, turklāt testēšana jāveic par saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.

Tādi paši nosacījumi attiecas arī uz privātajā sektorā nodarbinātajiem, kuri darba pienākumus privātajā sektorā veic klātienē un nonāk tiešā saskarsmē ar klientiem, ir pakļauti inficēšanās riskam vai nodrošina uzņēmuma darbības nepārtrauktību. Nodarbinātajiem, kurus darba devējs, izvērtējot riskus, informēja par pienākumu vakcinēties, ir jānoslēdz vakcinācijas kurss un sertifikāts jāsaņem līdz 15.decembrim, līdz tam turpinot pildīt darba uzdevumus klātienē ar testēšanas sertifikātu.

Valsts kancelejā norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsmi un sabiedrības kopējo labklājību būtiski ietekmē lielais saslimušo iedzīvotāju īpatsvars un slimības ierobežošanai noteiktie drošības pasākumi. Lielākoties ar Covid-19 slimo un slimnīcās nonāk tieši nevakcinētie iedzīvotāji, kuru liktenis izšķiras pie plaušu ventilācijas aparāta.

"Tāpēc atgādinām, ka no 15.decembra arī visi pārējie, kuri privātajā sektorā darba pienākumus veic klātienē jeb ārpus savas dzīvesvietas

(arī individuāli, piemēram, mežistrādē un lauksaimniecībā nodarbinātajiem, kravas transportlīdzekļu vadītājiem, apkopējiem, sargiem), tos varēs pildīt tikai, uzrādot vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu," atzīmē Valsts kancelejā.

Vienlaikus gadījumus, kur personas objektīvu veselības iemeslu dēļ nevar pagaidām vakcinēties, izvērtē klīniskās universitātes slimnīcas speciālists vai klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu konsīlijs, kas nosaka vakcinācijas atlikšanas termiņu. Nodarbinātie ar atliktu vakcinācijas termiņu varēs veikt valsts apmaksātu testēšanu un turpināt darba pienākumu pildīšanu. Desmit dienu laikā pēc atliktās vakcinācijas termiņa beigām, nodarbinātajam ir jāsāk un atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai jāpabeidz vakcinācijas kurss, lai saņemtu vakcinācijas sertifikātu.

Tāpat, pandēmijai turpinoties, attālinātais darbs ir prasība visiem, kuru darba specifika ļauj pildīt darba vai amata pienākumus no savas dzīvesvietas.

Būtiski paplašina balstvakcinācijas pret Covid-19 saņēmēju loku

No otrdienas būtiski paplašināts to iedzīvotāju loks, kuri var saņemt balstvakcināciju pret Covid-19, valdības sēdē paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

No šodienas šī iespēja ir nodrošināta arī visiem iedzīvotājiem no 50 gadiem un tiem iedzīvotājiem vecumā no 18 gadiem, kuriem ir hroniskas slimības vai kuri strādā augsta riska profesijās vai ikdienā atrodas vidē, kurā ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan pret Covid-19 nevakcinētiem cilvēkiem.

Balstvakcinācija pret Covid-19 nav nepieciešama tiem, kuriem pirms, pēc vai starp abām vakcīnas devām bijis pozitīvs SARS-CoV-2 PĶR tests, un tiem, kuriem pirms vai pēc vakcinācijas ar "Johnson&Johnson" vakcīnu bijis pozitīvs SARS-CoV-2 PĶR tests. Tas gan neattiecas uz cilvēkiem ar būtiski novājinātu imūno sistēmu - viņiem balstvakcinācija ir rekomendējama.

Izvērtējot riskus un ieguvumus, cilvēkiem, kas jaunāki par 30 gadiem bez nopietnām blakusslimībām balstvakcinācija visā populācijā nebūtu rekomendējama.

Prioritāri iedzīvotāji balstvakcinācijai ir aicināti pieteikties portālā "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989, vai izmantot dzīvās rindas iespējas vakcinācijas centros, vakcinācijas punktos tirdzniecības centros un pašvaldību telpās, izbraukuma un mobilās vakcinācijas punktos. Balstvakcināciju ir iespējams saņemt arī vakcinācijas kabinetos ārstniecības iestādēs un pie ģimenes ārstiem.

Lēmums par iedzīvotāju grupu paplašināšanu pieņemts saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām.

Pēc Pavļuta sniegtās informācijas, līdz 7.novembrim izlietotas 18 305 balstvakcinācijas devas.

Līdz šim balstvakcinācija bija pieejama personām ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, sociālās aprūpes centru iemītniekiem, personām vecumā no 65 gadiem, veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem, kam ir augsts lokālā uzliesmojuma risks, iedzīvotājiem vecumā no 18 gadiem 8 līdz 12 nedēļas pēc "Johnson&Johnson" vakcīnas saņemšanas un personām vecumā no 50 gadiem ar hroniskām saslimšanām.

Cietumu teritorijās bez Covid-19 drošības sertifikātiem drīkstēs atrasties tikai ieslodzītie

Cietumu teritorijās bez Covid-19 drošības sertifikātiem, kas apliecina vakcināciju vai šīs slimības pārslimošanu, drīkstēs atrasties tikai ieslodzītie, šodien nolēma valdība.

Bērni līdz 12 gadu vecumam cietuma teritorijā varēs atrasties bez sertifikāta tādas pilngadīgas personas pavadībā, kurai ir derīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Savukārt bērni, kas vecāki par 12 gadiem, cietuma teritorijā varēs atrasties, tikai uzrādot derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, testēšanas sertifikātu vai laboratorijas izziņu par pēdējo 72 stundu laikā veikta skrīninga testa negatīvu rezultātu.

Persona, kurai ar klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu konsilija lēmumu medicīnisku iemeslu dēļ nevar veikt vakcināciju pret Covid-19 infekciju vai tā ir atlikta, varēs atrasties ieslodzījuma vietas teritorijā, uzradot konsilija lēmumu un derīgu testēšanas sertifikātu.

Līdzšinējā noteikumu redakcija paredz, ka cietuma teritorijā var atrasties personas, kurām ir derīgs sadarbspējīgs sertifikāts, bet šī prasība neattiecas uz ieslodzītajiem, bet ieslodzījuma vietu darbiniekiem bija pieļaujams arī negatīvs RNS testa rezultāts, ja tests veikts pēdējo 72 stundu laikā pirms ierašanās ieslodzījuma vietā.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu