Eksperts: Pie Polijas robežas notiekošais ir Lukašenko politiska spēle ar augstām likmēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pie Baltkrievijas un Polijas robežas šobrīd notiekošais ir Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko politiska spēle ar augstām likmēm, uzskata baltkrievu politologs, sacīja drošības jautājumu iniciatīvas iSANS un domnīcas EAST eksperts Andrejs Jeļisejevs.

Eksperts uzskata, ka šādi Lukašenko rīkojas, atbildot uz Eiropas Savienības (ES) principiālo nostāju, atsakoties viņu atzīt par likumīgo Baltkrievijas prezidentu.

"[Lukašenko] minimālais uzdevums ir piespiest ES sēsties pie sarunu galda, kas ļaus viņam paziņot: "Lūk, atzīstiet mani par likumīgu." Maksimālais uzdevums - vēl arī izcīnīt no ES naudu par migrantu pūļu noturēšanu,"

Jeļisejevs norāda Baltkrievijas izdevumam "Naša Ņiva".

Eksperts arī noraida Minskas apgalvojumus, ka Baltkrievijas varas iestādes nekādā veidā nav iesaistītas migrantu plūsmu organizēšanā.

"Kurš, zinot Baltkrievijā pastāvošo milzīgo kontroli un centralizāciju, noticēs, ka tūkstošiem migrantu no tālām valstīm bez Baltkrievijas varas iestāžu atļaujas ne tikai spēj masveidā iebraukt valstī, bet arī masveidā nokļūt līdz robežpārejas punktiem," jautā eksperts.

Viņš arī uzsver, ka Lukašenko viņa politiskajā spēlē nenoliedzami atbalsta arī Kremlis, kuram tas ļauj kārtējo reizi stāstīt par agresīvajiem un tajā pašā laikā bezpalīdzīgajiem Rietumiem.

Lukašenko rīcība ES valstis nostāda sarežģītā situācijā. Ja ES sāks migrantus ielaist savā teritorijā, tas nozīmēs, ka to straumes palielinās vēl vairāk. No otras puses, sliktie apstākļi, kādos migranti spiesti atrasties pierobežā, ļauj izteikt paziņojumus par ES nehumāno rīcību.

Jeļisejevs pauž viedokli, ka vienkāršas izejas no esošās situācijas nav. To ļoti labi apzinās arī Lukašenko, kurš esošo situāciju izmanto savā labā.

"Ielaidīsiet migrantus - lūdzu, jums viņu būs piecas vai 15 reizes vairāk, gaidiet vēl un aizrijaties. Neielaidīsiet - tas nozīmē, ka jūs esat nacisti, kas nodevuši Eiropas vērtības," Lukašenko nostāju migrantu jautājumā raksturo eksperts.

Viņš arī neieslēdz, ka ES varētu lemt par jaunu sankciju noteikšanu Baltkrievijai, ieskaitot arī pilnīgu robežu slēgšanu ar Baltkrieviju, arī attiecībā uz tirdzniecību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu