Covid-19 ⟩ Dumpis: Ziemu bez ierobežojumiem pārlaist mēs nevarēsim (72)

Uga Dumpis. Foto: Zane Bitere/LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Ierobežojumi ar mājsēdi ir nostrādājuši labāk nekā mēs bijām gaidījuši, saslimstības līkne ir pārrauta, tomēr nevar runāt par "normālu medicīnu"," portālam "Apollo.lv" atklāj Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Nacionālais veselības dienests (NVD) ziņo, ka 9. novembrī Latvijas slimnīcās ievietoti vēl 137 Covid-19 slimnieki. Stacionāros patlaban ārstējas 1464 pacienti: 1232 ar vidēji smagu slimības gaitu, 232 ar smagu slimības gaitu.

Dumpis norāda, ka medicīnas sistēmā, kamēr slimnīcās atrodas ap 1500 pacientu, ir krīze: "Tā praktiski jau sen ir iestājusies, bet medicīnas sistēma tā ilgstoši nevar strādāt." Medicīnisko palīdzību nesaņem daudzi slimnieki, kam tas būtu būtiski.

Vērtējot jaunos ierobežojumus, kas stāsies spēkā ar 15. novembri, infektologs nosaka, ka "kādu laiku mēs tā varēsim dzīvot, bet jāskatās, cik ilgi". To visu ietekmē dažādi mainīgie - vakcinācijas aptvere, saslimšanas rādītāji un pacientu skaits slimnīcās - jāanalizē kopā.

Viņš norāda, ka vajadzētu būt skaidram, kas būs tie indikatori, kad valdībai būtu jārīkojas - jāpastiprina vai jāmīkstina ierobežojumi. Tas šobrīd nav zināms, bet ir ļoti būtiski, lai netiktu pieņemti novēloti lēmumi gluži kā ar šo mājsēdi. Valdība rīkojās divas nedēļas par vēlu.

Tas, vai Ziemassvētkus varēsim svinēt šaurā vai plašākā ģimenes lokā, ir atkarīgs no tā, cik apzinīgi cilvēki ievēros Covid-19 ierobežojumus. Infektologs teic, ka galvenais ir, lai prasības cilvēkiem ir viegli saprotamas un tās tiktu ņemtas vērā, piemēram, ja atļauti kultūras pasākumi, tad teātrī pēc gaismu izslēgšanas skatītāju maskām ir jāpaliek uz sejas, citādi drošības pasākumi ir neefektīvi. 

"Ziemu bez ierobežojumiem pārlaist mēs nevarēsim, tomēr - kādi tie būs, tie būs politiski lēmumi,"

skaidro Dumpis. Valdība izvērtē, ko vērt ciet un ko atstāt vaļā, veikalus vai skolas. Ir konkrēti aprēķini un scenāriji, kā samazināt saslimstības mazināšanos.

Jau iepriekš Dumpis norādījis, ka pašlaik Latvija ir ļoti trauslā situācijā ar Covid-19 izplatību. "Stradiņa slimnīcā var vienlaicīgi ārstēties aptuveni 800 pacienti. Iedomājieties – ja skaitām kopumā,

Latvijā divas Stradiņa slimnīcas ir pilnas ar pacientiem, kas atrodas ļoti smagā stāvoklī, jo burtiski smok nost.

Tas nozīmē, ka tādas divas slimnīcas ir nepieejamas parastiem pacientiem. Tātad sitiens pa veselības aprūpes sistēmu ir dramatisks," skaidroja Dumpis.

Viņš lēsa, ka tuvākajās nedēļās Covid-19 pacientu skaitam slimnīcās nevajadzētu pieaugt, bet tas arī strauji nesamazināsies. Turklāt prognožu modeļi rāda, ka, samazinot ierobežojumus, arī uz Ziemassvētkiem slimnīcās ārstēsies aptuveni 1000 Covid-19 pacientu.

Foto: Komandantstunda Rīgā

Jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā ir samazinājies par 23,4%

Jau vēstīts, ka aizvadītās nedēļas laikā, no 1. līdz 7. novembrim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā ir samazinājies par 23,4%, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs.

SPKC vērtē, ka šobrīd ir novērojama neliela saslimstības samazinājuma tendence, ko, visticamāk, var saistīt ar valstī noteiktajiem drošības pasākumiem, kas vērsti uz sabiedrības pulcēšanās mazināšanu.

Pagājušajā nedēļā vidēji dienā tika veikti 20 041 testi, kas bija mazāk nekā nedēļu iepriekš, kad dienā veica vairāk nekā 22 000 testu. Vidēji dienā atklāti 1812 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, kas bija par 563 mazāk nekā nedēļu iepriekš.

No visiem veiktajiem testiem 43% jeb 59 881 testi bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 57% jeb 80 406 testi - ar pārējiem iedzīvotājiem. No pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem tikai 4% jeb 517 inficētie bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 96% jeb kopumā 12 168 inficētie - ar pārējo sabiedrības daļu.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients aizvadītājā nedēļā samazinājies par 0,17 - līdz 0,8, uzrādot nelielu Covid-19 izplatības samazinājumu sabiedrībā.

Saslimstības samazinājums patlaban tiekot novērots visās vecuma grupās. Mazākais saslimstības samazinājums vērojams vecuma grupā virs 80 gadiem, tomēr arī šajā vecuma grupā esot novērojama stabilizācija. Saslimstība samazinās arī visos Latvijas reģionos, tomēr Latgalē un Vidzemē tā saglabājas augstāka nekā vidēji Latvijā.

SPKC apkopotie dati liecina, ka no pagājušajā nedēļā ar Covid-19 sasirgušajiem 8626 cilvēki jeb 68% nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu vēl nebija pabeiguši, savukārt 4059 cilvēki jeb 32% bija vakcinēti.

Video no preses konferences, kurā valdība informēja par ierobežojumiem pēc 15. novembra

Salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 000 iedzīvotāju vakcinēto un nevakcinēto/daļēji vakcinēto cilvēku vidū, nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem Latvijā Covid-19 infekcija konstatēta 2,2 reizes biežāk nekā pilnībā vakcinētiem. Mediķi gan allaž uzsver, ka vakcinēšanās mērķis nav pilnībā izskaust saslimšanu ar Covid-19, bet gan novērst smagus saslimšanas gadījumus un cilvēku nāves.

Komentāri (72)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu