"Vairs nekādu dzimšanas dienas svecīšu, vairs nekādu pilsētu." Eksperti atskatās uz savām prognozēm dzīvei pēc pandēmijas (3)

Foto: pexels.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kad pasauli pārņēma koronavīrusa pandēmija, prognozes par to, kā vīruss ietekmēs pasauli, piedāvājuši teju visu jomu eksperti - sākot no veselības un nekustamā īpašuma līdz ekonomikai. Kaut kas izrādījās trāpīgs, kamēr citi - aplami pareģojumi.

Pirmo reizi ASV galvenais eksperts infekcijas slimību jautājumos Entonijs Fauči ar savām prognozēm dalījās 2020. gada aprīlī. Viņš prognozēja rokasspiedienu ēras beigas. 

"Es nedomāju, ka mums vajadzētu vēl kādreiz paspiest roku, ja esmu pavisam atklāts."

Tomēr vīrusa ietekme uz ierastajiem sveicieniem bija tikai sākums. Pandēmijai turpinoties, eksperti prognozēja, ka varam aizmirst par apskāvieniem, birojiem, pilsētām, biroja apģērbu, kosmētikas paraugiem veikalos un dzimšanas dienas tortes sveču pūšanu.

Lai gan daži minējumi ir piepildījušies, joprojām aktīvā roku spiešana liecina, ka visu paredzēt nav iespējams.

Nu tie paši eksperti atskatās uz teju pirms 18 mēnešiem izteiktajām prognozēm un pārdomā, kas noticis, kas ne, un ko viņi nekad nebūtu gaidījuši.

Prognozes, kas tā arī nepiepildījās

Dzimšanas dienas sveču ēras beigas

Tulānas universitātes epidemioloģijas asociētā profesore Sjūzena Hasiga nekad nav bijusi dzimšanas dienas tortes sveču pūšanas cienītāja. Kā pagājušā gada augustā Hasiga pastāstīja laikrakstam "New York Times", viņa uzskatīja, ka pandēmija beigs šo "pretīgo" tradīciju. Tagad viņa atzīst, ka tā bijusi viņas cerība. 

Cilvēki ir tik ļoti pieķērušies šai mūsdienu tradīcijai, ka pat "TikTok" lietotāji un izgudrotāji ir kopīgi radījuši risinājumus, lai dzimšanas dienas sveces paliktu dzīvas. Ņūorleānā, kur Hasiga dzīvo, viņa ir novērojusi, ka pēdējā gada laikā ir palielinājies bērnu dzimšanas dienu svinību skaits brīvā dabā, ko papildina kūka un dziedāšana.

Taču Hasigas prognoze nebija pilnīgi nepareiza. Viņa novērojusi, ka svecēs noklātas kūkas vietā jubilārs bieži saņem savu kūciņu ar sveci. "Viņi nopūš sveci uz kēksa, nevis lielas kūkas, ko dalīs visi ballītes viesi," saka Hasiga.

Kopstrādes telpu izzušana

Ņemot vērā, ka pandēmija tiešā mērā skāra līdz šim ierasto biroju dzīvi, daži eksperti prognozēja, ka tādas kopstrādes telpas tik tiešām sagaida bēdīgs liktenis. Viens no tiem bija Pīters Karijs, Ņujorkas advokātu biroja "Farrell Fritz" partneris, kas strādā ar nekustamo īpašumu lietām.

"Vienmēr būs vajadzība [pēc kopstrādes telpas], bet ne tādā mērā, kādā tā tika prezentēta sabiedrībai līdz šim," 2020. gada aprīlī sacīja Karijs.

Tā vietā elastīga darba pieaugums ir veicinājis pieprasījumu pēc kopstrādes telpām.

Komerciālo nekustamo īpašumu pakalpojumu un investīciju kompānija "CBRE" pagājušajā gadā veiktajā aptaujā atklāja, ka 86% aptaujāto uzņēmumu plānoja nākotnē izmantot biroja telpas. Uzstājoties "Bloomberg Businessweek" virtuālajā samitā maijā, "WeWork" vadītājs sacīja, ka klientu pieprasījums bija lielāks nekā pirms pandēmijas, un ieņēmumi atbilst 2019. un 2020. gada līmenim. Pilsētās, piemēram, Ņujorkā, attālināti strādājoši darbinieki vēlas mainīt vidi, tādēļ izmanto paplašināto kopstrādes telpu klāstu.

Tomēr Karijs pieturas pie savām agrīnajām pandēmijas prognozēm.

"Manuprāt, cilvēkiem ieiet kopdarba telpās, kā arī koplietot telpu un pārpildītos birojus - tā ir pagātne," saka Karijs. Viņš sacīja, ka darba devējiem ir bijis grūti atgriezt darbiniekus birojā, neskatoties uz maskām un vakcināciju, un daži kolēģi varētu būt piesardzīgi no iešanas uz telpu, kas jādala ar visiem kolēģiem, ja var strādāt attālināti. 

"Es domāju, ka būs ļoti grūti panākt, lai biroja telpas arī turpmāk būtu tik dzīvotspējīgas."

Aizmirstiet par kosmētikas paraugiem veikalā

Kad tika uzskatīts, ka vīruss galvenokārt izplatās caur virsmām, skaistumkopšanas veikalos bija lietderīgi izvairīties no tādiem objektiem kā durvju rokturi, margas un kosmētikas paraugi. Bet diemžēl testētāji ir atgriezušies.

"Es joprojām uzskatu, ka mums ir jābūt piesardzīgiem attiecībā uz produktu paraugu ņemšanu veikalā," saka dermatoloģe un dermatoloģijas docente Nada Elbuluka. Pagājušajā vasarā Elbuluka pastāstīja "Allure", ka viņa gaidīja, ka skaistumkopšanas paraugi izzudīs uz visiem laikiem.

Lai gan tas neizdevās, viņa saka, ka pandēmija mudinājusi daudzus uzņēmumus radīt higiēniskākus paraugus.

"Ir uzņēmumi, kas ir izgatavojuši daudz individuālu, vienreiz lietojamu paraugu," saka Elbuluka. "Tas ir mainījis paraugu ņemšanas veidu, turpretim pirms tam uz visiem varēja būt viena pudele."

Pilsētu nāve

Pandēmijas sākumā dominēja stāsti par cilvēkiem, kas bēg no pilsētām, lai meklētu zaļāku dzīvi piepilsētā. Omers Reiners, licencēts nekustamo īpašumu mākleris un uzņēmuma "FL Cash Home Buyers" prezidents, prognozēja, ka, pieaugot attālinātajam darbam, augs arī tieksme pēc vairāk vietas, un daudzi uz visiem laikiem atteiksies no dzīves pilsētā.

Viņš kļūdījās. Dažās pilsētās, tostarp Džeksonvilā, Memfisā un Atlantā, pandēmijas laikā pieauga īres maksa kā birojos, tā dzīvokļos, savukārt restorānu satiksme ir ievērojami palielinājusies Bay Area, Ņujorkā, Losandželosā, Čikāgā un Bostonā.

"Ne tikai pilsētas atgriežas," saka Reiners, "bet pat Ņujorka un Sanfrancisko atgriežas pēc apgalvojumiem, ka tās kļūs par spoku pilsētām."

Prognozes, kas piepildījās

Lēna atgriešanās pie lidojumiem

Pagājušā gada sākumā daži ceļojumu eksperti prognozēja lēnu atgriešanos pie pirmspandēmijas ceļošanas paradumiem. Viens no šiem ekspertiem bija Gerijs Lefs, ceļojumu emuāra "View from the Wing" dibinātājs. Savā emuārā Lefs izvirzīja hipotēzi, ka ceļošana – gan biznesa, gan atpūtas nolūkos – nesasniegs pirmspandēmijas līmeni vismaz līdz brīdim, kad būs plaši pieejama vakcīna.

Lefam lielā mērā bija taisnība. Ceļojumu skaits joprojām ir zemāks par 2019. gada līmeni, un joprojām spēkā esošie ceļošanas ierobežojumi apgrūtina lidošanu starptautiskā mērogā. 

Oficiāls biroja apģērbs ir pagātne

Jau pirms pandēmijas birojos vairs nebija jāievēro tik stingri ģērbšanās ierobežojumi - džemperiem pietika pievilkt žaketi, bet papēžu vietā varēja atstāt kedas. Daži modes eksperti prognozēja, ka pāreja uz attālināto darbu un tai sekojošais mājas apģērba visas dienas garumā noteikti ietekmēs to, kā ģērbsimies uz darbu klātienē.

Stiliste Džesika Kadmusa bija viena no tām, kas intervijā "CNN" pauda sākotnējās šaubas par darba apģērba izdzīvošanu. Daudzi viņas klienti, kas ir augstākā līmeņa finansisti un riska ieguldījumu fondu pārvaldnieki, ir teikuši, ka viņu biroju pēcpandēmijas stils ir mānīgs: daži darbinieki ir džinsos, citi - biznesa apģērbā. Kopumā viņa neparedz, ka vairums darbinieku pēkšņi vēlēsies pucēties.

"Es nedomāju, ka mēs kādreiz atgriezīsimies pie stila, kas birojos bija pieņemts pirms Covid-19, un tas mani satrauc," viņa sacīja.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu