Migrantu krīze ⟩ Pujāts: Dienesti gatavi atvairīt lielu robežpārkāpēju skaitu uz robežas ar Baltkrieviju (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas-Baltkrievijas robežas pierobežas josla Silenē.
Latvijas-Baltkrievijas robežas pierobežas josla Silenē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja uz Baltkrievijas-Latvijas robežas sastapts migrants izsaka vēlmi uzreiz labprātīgi atgriezties savā mītnes zemē, tad Latvijas iestādes sadarbībā ar Starptautisko Migrācijas organizāciju nodrošina šādu palīdzību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Viņš informēja, ka šādā veidā no Latviju bez liekas kavēšanās ir atstājuši 22 migranti, bet vēl trīs to izdarīs tuvākajās dienās, kad tiks nokārtoti visi nepieciešamie dokumenti. Pārsvarā šie cilvēki tiekot nosūtīti atpakaļ uz Irāku.

Pujāts arī pastāstīja, ka pirms dažām dienām Latvijas robežu no Baltkrievijas puses tika atļauts šķērsot kādai irākiešu ģimenei ar mazu bērnu, kuram bija paaugstināta ķermeņa temperatūra. Šī ģimene tika uzņemta Latvijā, sniedzot tai humāno palīdzību, taču jau tuvākajā laikā konkrētā ģimene izceļos atpakaļ uz Irāku, stāstīja robežsardzes priekšnieks.

Viņš piebilda, ka patlaban neviens mazgadīgs bērns pie Latvijas-Baltkrievijas robežas nav sastopams.

Pujāts atzina, ka Valsts robežsardze iepriekš ieviesusi arī pastiprinātu robežas ar Krieviju apsardzību, taču pēdējos mēnešos tur nav novērojams liels robežpārkāpēju skaits.

"Krievijas robeža nav drauds, kur sagaidāms liels migrantu pieplūdums," atzīmēja Valsts robežsardzes priekšnieks.

Jautāts, cik lielā mērā Latvijas dienesti ir gatavi nosargāt robežu, ja gadījumā robežas ar Baltkrieviju pārkāpšana kļūs masveidīgāka, Pujāts apgalvoja, ka kopējā dienestu kapacitāte ir augsta. Latvijas dienesti ir gatavi atvairīt lielāku robežpārkāpēju skaitu, un "tā gatavība ir pietiekami augstā līmenī".

Valsts robežsardzes vadītājs klāstīja, ka nelikumīgo robežas šķērsošanu novērstu, liekot lietā dažādus līdzekļus, tostarp pūļa savaldīšanas līdzekļus, vairogus. Turklāt vairāk nekā 30 kilometros ir izbūvēts pagaidu žogs uz robežas ar Baltkrieviju.

Kā ziņots, pēdējā laikā Latvijas, Lietuvas un īpaši Polijas valstu robežsargi saskaras ar migrantu pastiprinātiem centieniem šķērsot Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu no Baltkrievijas puses. Migrantu plūsmu ES virzienā atbalsta Baltkrievija, un tā tiek uzskatīta par Baltkrievijas īstenotu hibrīdkara elementu pret ES.

ASV un Eiropas valstu delegācijas ANO Drošības padomē ceturtdien nosodīja Baltkrievijas rīcību migrantu krīzē uz tās robežas ar Poliju.

Foto: Latvijas-Baltkrievijas robežas pagaidu žoga būvniecība

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu