ReTV: Kardināla Pujata brāļa bērēs pulcējušies vairāk nekā 60 cilvēku. Notikušā apstākļi tiek skaidroti (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Novembra sākumā Latvijas Romas katoļu baznīcu pāršalca sēru vēsts - mūžībā devies priesteris Onufrijs Pujats - Vārkavas draudzes prāvests, kardināla Jāņa Pujata brālis. Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumi valstī šobrīd nosaka, ka bēru ceremonijas var notikt ārā, tajās drīkst pulcēties līdz 20 cilvēkiem. Onufrija Pujata bēru ceremonija pārraidīta tiešraidē "Facebook". Video redzams - Vārkavas baznīcā pulcējās vairāk nekā 60 cilvēku, vēsta "ReTV". 

Video tiešraide bija ievietota Ciskādu svētā Jāņa Kristītāja Romas katoļu draudzes "Facebook" lapā. Šobrīd video no attiecīgās lapas gan jau ir dzēsts. ReTV Ziņas saskaitīja, ka Vārkavas baznīcā pulcējušies apmēram 60 cilvēki, neskaitot garīdzniekus.

Savukārt garīdznieku vidū redzams, ka vairāki, ne tikai ceremonijas vadītājs Jānis Pujats, nelieto sejas aizsegu.

Informēta par šo gadījumu ir arī Valsts policija. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Lāsma Kursīte ReTV Ziņām saka: "Valsts policija ir saņēmusi informāciju par šo notikumu. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Preiļu iecirkņa amatpersonas ir uzsākušas resorisko pārbaudi.

Šobrīd tiek skaidroti apstākļi, kas ir redzami video. Tad tiks pieņemts lēmums par turpmākajām darbībām."

Valsts policija vēl nevarēja precizēt, kas ir ceremonijas organizētājs, taču ReTV zināms, ka mirušā priestera vietā pagaidām Vārkavā kalpo Preiļu dekanāta dekāns Jānis Stepiņš. Viņš veselības apstākļu dēļ komentāru atteicās sniegt.

Draudze atrodas Rēzeknes-Aglonas bīskapijā, bet jāatzīmē, ka video redzams: bēru ceremonijā piedalījās un maskas nelietoja priesteri, kas piederīgi dažādām diacēzēm. Situāciju skaidro Latvijas bīskapu konferences vadītājs.

Latvijas bīskapu konferences vadītājs Viktors Stulpins skaidro: "Katra draudze, tā kā viņa ir juridiska persona, ir atbildīga par šo ierobežojumu ievērošanu. Mēs uzticamies, ka garīdznieki godprātīgi centīsies ievērot šos noteikumus un mudinās arī uz to ticīgos. Ja ir noticis varbūt kāds pārkāpums, tad būs droši vien jārunā ar attiecīgajiem garīdzniekiem."

Tiesa, bēru ceremonijā piedalījās ne tikai garīdznieki, bet arī laicīgajai varai piederīgie. Atvadu vārdus pēc priestera apbedīšanas teica Anita Brakovska un Pēteris Rožinskis, abi viņi ir Preiļu novada domes priekšsēdētāja vietnieki.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns (apvienība "Iedzīvotāji"): "Preiļu novada dome formāli šai pasākumā nepiedalījās. Piemēram, es pats uzskatu, ka pie normāliem apstākļiem pilnīgi noteikti būtu apmeklējis šo pasākumu kā Preiļu novada domes vadītājs, lai cienījami atvadītos no šī ļoti svarīgā cilvēka."

Atgriežoties pie garīdzniekiem, arī to vidū vērojama dažāda attieksme pret valstī noteiktajiem robežojumiem. Komentāros "Facebook" vieni skaidroja, ka Onufrija Pujāta bērēs nespēs piedalīties, jo jāievēro noteikumi, citi - slavēja tos, kas "nenobijās un apmeklēja bēres".

Viktors Stulpins, Latvijas bīskapu konferences vadītājs: "Protams, es domāju, ka tāda slavināšana varbūt nebūtu tāda pārāk uzslavējama un ieteicama.

Jā, aizbrauca, kāds ievēroja, kāds neievēroja šos noteikumus, bet saku - mēģināsim ar viņiem šīs lietas pārrunāt, attiecīgais diacēzes bīskaps, mudināt, lai tā nedarītu, lai nerādītu sliktu piemēru."

Savu komentāru "ReTV Ziņām" sniedza arī Tieslietu ministrija. Tās Nozaru politikas departamenta direktore Olga Zeile saka: "Es varu apliecināt tikai to, ka visas pandēmijas laikā šis kontakts ir bijis pietiekoši regulārs un intensīvs."

Tieslietu ministrijā komentējot konkrēto situāciju Vārkavā, uzsver, ka jāsagaida Valsts policijas vērtējums, tomēr bēru ceremonijas dalībniekus netieši ministrijas ierēdne cenšas attaisnot.

Olga Zeile, Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore: "Lielākoties garīgais personāls bija maskās. Mūsuprāt, tas varētu būt atbilstoši, atkāpes var būt, kad tas ir īpaši pamatots. Tie cilvēki, kas ir tieši iesaistīti procesuālajās darbībās, tie netiek ieskaitīti kopējā atļauto cilvēku skaitā. Godīgi sakot, es tiešām nepārskaitīju."

Tomēr tad paliek neskaidrs, kāpēc vairāki priesteri maskas lieto, bet citi viņiem blakus stāvošie - nelieto. Tāpat arī kā jau sižeta sākumā minējām - video redzams, ka, neskaitot garīdzniekus, baznīcā pulcējās vairāk nekā 60 cilvēki.

Preiļu novadā Covid-19 izplatība uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem ir viena no lielākajām Latvijā.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu