Ņem vērā! ⟩ No 15. novembra stājas spēkā vairāki Covid-19 ierobežojumu atvieglojumi (17)

Norādes par 2m distances ievērošanu Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Foto: Paula Čurkste/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No šodienas, 15. novembra, Latvijā tiek atcelti Covid-19 dēļ noteiktie īpaši stingrie ierobežojumi. Stājušies spēkā arī virkne citu izmaiņu Covid-19 ierobežojumos. Portāls "Apollo.lv" apkopoja informāciju par to, kas Latvijas iedzīvotājiem no 15. novembra jāņem vērā. 

Video: Preses konference pēc valdības sēdes

Tirdzniecība un pakalpojumi

No 15. novembra visi pakalpojumi tiks sniegti tikai epidemioloģiski drošā vidē, izņemot būtiskos pakalpojumus, kas var tikt sniegti arī personām bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem.

Tāpat arī bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem varēs apmeklēt veikalus, kas tirgo pirmās nepieciešamības preces un kuru platība nepārsniedz 1 500 kvadrātmetru, pārējās tirdzniecības vietas pakalpojumus sniegs tikai epidemioloģiski drošā režīmā.

Brīvdienās lielveikali nestrādās

Brīvdienās un svētku dienās aizliegts sniegt tirdzniecības pakalpojumus tirdzniecības centros, kur telpu platība pārsniedz 1500 kvadrātmetrus un ir vismaz piecas tirdzniecības vietas, izņemot pirmās nepieciešamības tirdzniecības vietas un pirmās nepieciešamības pakalpojumu sniegšanas vietas.

Tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās atļauts strādāt tikai pakalpojuma sniegšanas un tirdzniecības vietām ar atsevišķu ieeju un kuras nodala apmeklētāju plūsmu no tirdzniecības centra koplietošanas telpām.

Karantīnas nosacījumi

Vakcinēti pret Covid-19 vai pārslimojuši darbinieki, kā arī izglītības iestāžu izglītojamie varēs neievērot mājas karantīnu, ja iestādes vadītājs nodrošinās viņu skrīningu ar antigēnu testiem katru reizi pirms darba dienas vai maiņas vai klātienes mācību dienas uzsākšanas septiņu dienu laikā pēc kontakta ar inficēto personu.

Šāds risks ir attaisnojams, jo vakcinētos vai pārslimojušos septiņas dienas katru dienu pirms darba vai mācību uzsākšanas skrīnēs ar antigēnu testiem.

Šādā gadījumā šīs personas neatradīsies mājas karantīnā, bet turpinās veikt savus darba pienākumus. Tomēr šāds izņēmums attiecas tikai uz darba pienākumu veikšanu un klātienes mācību procesa nodrošināšanu. Tas nozīmē, ka ārpus saviem darba pienākumiem šīs personas nevarēs apmeklēt nekādus sabiedriskus un publiskus pasākumus.

Darbs pēc 15. novembra

Grozījumi rīkojumā paredz pārejas periodu cilvēkiem, kas uzsākuši vakcināciju pret Covid-19 līdz 2021. gada 15. novembrim un vēl nav ieguvuši vakcinācijas sertifikātu. Gadījumos, kad vakcinācijas process ir uzsākts līdz 15.novembrim, darbinieki varēs turpināt darba pienākumus, veicot regulāru testēšanu pret Covid-19.

Testu izmaksas darbinieks segtu no saviem līdzekļiem, vai to varētu apmaksāt darba devējs. Visām personām, kas strādā publiskajā sektorā un privātajā, ja vien viņas nestrādā savā dzīvesvietā, ir pienākums iegūt sadarbībspējīgo vakcinācijas sertifikātu līdz 15.decembrim.

Darbinieki klātienē varēs strādāt tikai ar darba devēja norīkojumu.

Tostarp nosacījumi paredz, ka visi darba devēji organizē darbu tā, lai klātienē darba pienākumus veiktu tikai tie darbinieki, kuri nodrošina darbu nepārtrauktību un nevar to veikt attālināti savā dzīvesvietā.

Darbinieki darba vietā klātienē varēs atrasties tikai ar darba devēja norīkojumu un, ierodoties darba vietā, viņiem būs jāapliecina, ka nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju un nav pienākuma ievērot izolāciju, mājas karantīnu vai pašizolāciju, kā arī nav zināms, ka pēdējo 10 dienu laikā bijis tiešs kontakts ar Covid-19 inficētu personu.

Izglītība

No 15. novembra klātienē apmācību atsāks 4.-12. klašu skolēni. Pamatizglītībā jānodrošina, ka dažādu grupu, klašu vai kursu izglītojamie vienlaikus neatrodas vienā mācību telpā, kā arī ārtelpās starpbrīžos.

Minēto prasību var nepiemērot vidējās izglītības pakāpē atbilstoši izglītības programmas specifikai. Ir pieļaujama pirmsskolas izglītības programmas īstenošana apvienotās grupās no vienas izglītības iestādes, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas izglītojamo sastāva nemainību.

Izņēmums vidējā izglītībā ir, ievērojot, piemēram, jaunajā valsts vispārējās vidējās izglītības standartā noteikto par padziļināto kursu īstenošanu 11. un 12. klasē, kurā atsevišķos mācību priekšmetos ir nepieciešams pārklāties izglītojamiem no vairākām klasēm, neievērojot noteikto klases "burbuli". Līdzīgi arī attiecībā uz profesionālo izglītību.

Video: Kā dzīvosim pēc 15. novembra? Eksperti informē par jaunajiem drošības pasākumiem

Sports

Sporta jomā pēc mājsēdes beigām pamatā saglabājas prasības, kas bija spēkā laika posmā no 11. oktobra līdz 20. oktobrim, vienlaikus prasību par darbību "zaļajā režīmā" attiecinot arī uz Latvijas izlases, tai skaitā jauniešu un junioru, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu sportistu, kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijas un augstas klases sportistu sagatavošanas centru izglītojamo sporta treniņu norisi.

Vienīgais izņēmums, kad sporta sacensības drīkstēs norisināties daļēji drošajā jeb "dzeltenajā režīmā", turpmāk būs tikai attiecībā uz starptautiskiem sporta pasākumiem. Turklāt tikai gadījumā, ja tie notiks "burbuļa formātā", kas paredz pilnīgi nošķirt visas sacensību organizēšanā un norisē iesaistītās personas no pārklāšanās ar sacensību organizēšanā un norisē neiesaistītām personām.

Tai skaitā paredzot uzturēšanos viesnīcā, regulāru visu šo cilvēku testēšanu pret Covid-19, un citu sacensību drošības protokolā noteikto prasību izpildi, turklāt prasība ievērot "burbuļa formātu" attieksies arī uz Latvijas sportistiem, kā arī ikvienu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu no Latvijas.

Izklaižu vietas un azartspēļu zāles

Pēc 15. novembra klātienē iekštelpās vēl arvien būs aizliegts sniegt saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi, azartspēlēm, derībām un atrakcijām, šodien nolēma valdība.

Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovkis valdības sēdes laikā norādīja, ka, jau iepriekš lemjot par par "zaļo lokdaunu", kas bija spēkā no 11. līdz 21. oktobrim, tika ierobežoti vairāki ar izklaides pasākumiem saistīti pakalpojumi - atrakcijas, batutu parki, akvaparki, azartspēles.

Tādējādi arī pašlaik, izejot no stingrajiem ierobežojumiem, noteikts, ka ir jāturpina mazināt kontaktu skaits. Visi ar izklaidi saistīto pakalpojumu slēgšana būšot tas, kas palīdzētu šo mērķi sasniegt.

Vienlaikus Citskovskis atzīmēja, ka gan izklaides, gan tirdzniecības jomās regulējumu varētu arī mainīt, ja epidemioloģiskās situācijas uzlabojums būtu pietiekams.

Kultūras pasākumi

Valdība lēma no 15.novembra atjaunot kultūrvietu darbību klātienē, kā arī iespēju organizēt un apmeklēt publiskus kultūras pasākumus, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus.

Līdz ar to Kultūras un mediju jomā darbība līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11.janvārim, turpināsies "zaļajā" - drošajā režīmā.

Pasākumi un kultūras pakalpojumi klātienē sniedzami un pieejami tikai ar derīgu vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.

Maksimālais pieļaujamais apmeklētāju skaits kultūras pasākumos noteikts līdz 500 personām.

Sabiedriskais transports 

Sabiedriskā transporta pakalpojumi, starptautiskie pasažieru pārvadājumi un taksometru pakalpojumi pasažieriem arī turpmāk tiks nodrošināti bez sadarbspējīga sertifikāta. Vienlaikus, lai mazinātu saslimstības riskus, pieaugušajiem, kam nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, atlaides netiks piemērotas pašvaldību dotētajā sabiedriskajā transportā. Tāpat paliek spēkā noteiktā sabiedriskā transporta ietilpība – tā nedrīkst pārsniegt 80%.

Ārkārtējās situācijas laikā sabiedriskajā transportā paliek spēkā iepriekš noteiktie drošības pasākumi un pakalpojumi tiek nodrošināti nedrošajā jeb sarkanajā režīmā, lai pakalpojumus saņemtu nav nepieciešams sadarbspējigs sertifikāts. Tāpat, paliek spēkā iepriekš noteiktais, ka valstspilsētām ir iespēja organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus daļēji drošajā režīmā bez salona ietilpības ierobežojuma.

Bez sertifikāta varēs saņemt atsevišķus saimnieciskos pakalpojumus

Bez Covid-19 sertifikāta uzrādīšanas klātienē varēs saņemt būtiskos pakalpojumus, tostarp pasta, finanšu un apdrošināšanas, remonta, apkopes, neatliekamos komunālos pakalpojumus, telekomunikāciju un atsevišķus individuālos vai mājsaimniecības pakalpojumus, ēdienu saņemšanu līdzņemšanai, kā arī pakalpojumus, kuri ir saistīti ar cilvēku pamattiesību nodrošināšanu.

Šie pakalpojumi pēc iespējas sniedzami ar iepriekšēju pierakstu. Papildus, šādu pakalpojuma sniegšanas vietās vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības, jālieto sejas maskas un jāievēro divu metru distance starp individuāliem apmeklētājiem vai dažādām mājsaimniecībām.

Joprojām pakalpojumu sniegšanai ir paredzēti stingri epidemioloģiskās drošības pasākumi, tai skaitā sejas masku lietošana, distances ievērošana, darba laika ierobežojumi, platības nosacījumi uz vienu personu un kopējā personu skaita ierobežojumi. Ierobežojumi ir attiecināmi gan uz pakalpojumiem, kas tiek sniegti epidemioloģiski drošā vidē, gan arī uz pakalpojumiem, kas tiek sniegti epidemioloģiski nedrošā vidē.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu