Avoti: Lukašenko sākotnējā stratēģija bijusi Polijas scenāriju izvērst pret Latviju (59)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko Foto: AP/Scanpix

Lukašenko režīma opozicionārs, kādreizējais diplomāts Pāvels Latuško, kurš pašlaik mīt trimdā, intervijā ar TV3 Ziņām norāda, ka Aleksandra Lukašenko sākotnējā stratēģija bija Polijas robežas scenāriju izvērst pret Latviju.

"Tiešām, manā rīcībā ir informācija no avotiem Baltkrievijas specdienestos. Obsa bāzē, Vitebskas apgabalā Baltkrievijas robežsardzes komitejas īpašās vienības apmāca divas grupas. Viena grupa – irākieši, kuri ir karojuši Irākā un otra – afgāņi, kuriem ir pieredze karā Afganistānā. Šīs grupas tiks piesaistītas pēdējā fāzē šajā krīzē, kas ir uz Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas robežām.

Situācijā, ja Lukašenko neizdosies pāri robežai dabūt šos cilvēkus, tiks piesaistītas ārvalstu teroristiskās grupas, kas izmantos ieročus," intervijā norāda Latuško.

Pāvels Latuško savulaik bija Baltkrievijas vēstnieks Francijā un Polijā, ieņēmis arī kultūras ministra amatu. Pēc baltkrievu tautai nozagtajām vēlēšanām pērn, viņš devās trimdā uz Poliju.

"Es gribu atzīmēt, ka informācijas avoti arī apliecina, ka sākotnēji par prioritāti tika uzskatīts veicināt migrācijas plūsmu pāri Latvijas robežai, to Lukašenko bija uzdevis kā galveno uzdevumu.

Lukašenko gribēja atriebties Latvijai par aso rīcību Hokeja čempionāta laikā, par sankcijām, bet kā mēs redzam šis plāns ir mainīts un prioritāte šobrīd ir Polija," atklāj bijušais diplomāts.

Latuško, atsaucoties uz avotiem Baltkrievijas specdienestos, iezīmē tālāko Lukašenko straēģiju: "Kā attīstīsies situācija – pierobežas zonā būs nelegālo migrantu nometnes, jau tagad Baltkrievijas Aizsardzības ministrijai uzdots nodrošināt bēgļiem militārās teltis, pēc iespējas nodrošināt viņus ar pārtiku un demonstrēt, kā Baltkrievijas puse par viņiem rūpējas. Visiem dienestiem ir uzdots izveidot vietas, kur migranti var dzīvot, pa dienu viņi stāvēs uz robežas, bet pa nakti uzturēsies pierobežas ciematos."

Bijušais diplomāts atklāj, ka virsmērķis šai hibrīdoperācijai esot Eiropas sanaidošana un sķelšana.

Latuško saka – ES ir zaudējusi laiku. Un patlaban gatavotās sankcijas vairs neapturēs Lukašenko no terorisma pret ES.

"Kad slimam cilvēkam vajag izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību - tā vietā, lai izsauktu ātro palīdzību, visi gaidīja, kad viņš pats ies uz slimnīcu.

Rezultātā - lēnā garā, piemērojot sankcijas, Lukašenko ir spējis adaptēties, apslāpēt protestus valsts iekšienē, iesēdināt cietumos tūkstošiem cilvēku - padzīt no valsts simtiem tūkstošus cilvēku, kuri tagad ir Polijā, Lietuvā, Latvijā, Vācijā un tagad izveidojis krīzi uz robežas," norāda bijušais Baltkrievijas diplomāts.

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu