Migrantu krīze ⟩ Baltkrievijas ārlietu ministrs: ES sankcijas ir "veltas" un "kontrproduktīvas" (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Polijas-Baltkrievijas robeža.
Polijas-Baltkrievijas robeža. Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs svētdien, 14. novembrī, paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) sankcijas ir "veltas" un "kontrproduktīvas" migrācijas krīzes risināšanai uz Polijas robežas.

Šādu viedokli viņš paudis telefonsarunā ar ES augstāko pārstāvi ārlietās Žuzepu Borelu.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Borels iepriekš paziņojis, ka pirmdien ES paplašinās sankcijas pret Baltkrieviju, attiecinot tās uz ikvienu, kas iesaistīts migrantu kontrabandā, tostarp uz lidsabiedrībām, tūrisma aģentūrām un amatpersonām.

Saskaņā ar Makeja apgalvojumiem viņš informējis Borelu par pasākumiem, ko Baltkrievija esot veikusi, lai samazinātu migrantu plūsmu no Āzijas, Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem.

Saskaņā ar Minskas apgalvojumiem abas amatpersonas esot arī apspriedušas sadarbību ar ANO aģentūrām, lai sniegtu palīdzību migrantiem, kas iestrēguši uz robežas starp Baltkrieviju un Poliju.

Savukārt Borels tviterī pavēstījis, ka viņš sarunā ar Makeju norādījis uz "nedrošo situāciju pie robežas ar ES".

"Jāaizstāv cilvēku dzīvības, un jādod piekļuve humānās palīdzības aģentūrām, uzsvēris Borels."

"Pašreizējā situācija ir nepieņemama un tā jāaptur. Cilvēkus nedrīkst izmantot kā ieročus," piebildis ES augstākais pārstāvis ārlietās.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu