95 maratoni tikpat dienās un inficēšanās ar Covid-19 - amerikāniete uzstāda iespaidīgu pasaules rekordu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Amerikāņu ultra maratoniste Larisa Klarka aizvadītajā gadā spēja sasniegt ļoti iespaidīgu garo gabalu skriešanas atzīmi, par ko nesen tikusi atalgota ar oficiālu Ginesa rekorda turētājas statusu, vēsta CNN.

Klasiskā maratona distance ir 42 kilometri un 195 metri. Pavisam noteikti var apgalvot, ka šādu distanci uzveikt var tikai retais, jo maratona uzveikšana prasa speciālu sagatavošanos, kas ne katram ir pa spēkam.

Tomēr ASV pilsētas Berlingtonas iedzīvotāja Larisa Klarka 42 kilometru atzīmi spēja sasniegt ne reizi vien, precīzāk - viņai tas izdevās 95 reizes. Šo sasniegumu vēl iespaidīgāku padara fakts, ka sieviete maratona distanci veica 95 dienas pēc kārtas. Tas nozīmē, ka Klarka vairāk nekā trīs mēnešus pēc kārtas katru dienu spēja uzveikt 42,195 kilometru distanci.

"Kad sāku šo piedzīvojumu, nevarēju iedomāties, ka kādu dienu būšu pasaules rekordiste. Katra diena bija kā dāvana. Es joprojām esmu šokā, ka sasniedzu pasaules rekordu," sarunā ar CNN atklāja sportiste.

Klarka 95 maratona skrējienu sēriju uzsāka 2020. gada 31. martā. Pirms tam viņa bija gatavojusies ultra maratona sacensībām, kas ir ievērojami garākas, tomēr līdz ar Covid-19 pandēmijas sākšanos visas sacensības tika atceltas.

Brīdī, kad ASV sākās pandēmija, Klarkas vīrs atradies Itālijas pilsētā Neapolē, pildot dienestu Amerikas flotē. Līdz ar pandēmijas sākumu garo distanču skrējējai vajadzējis atrast jaunu veidu, kā izaicināt sevi un aizvadīt ikdienu.

"Tā arī es 31. martā uzkāpu uz [elektroniskā] skrejceļa un sāku skriet," atceras Klarka.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Amerikā lokdauns ilgs aptuveni divas nedēļas. Līdz ar to arī Klarkas mērķis sākotnēji nepārsniedza 14 vai 15 dienu atzīmi. Bet līdz ar ārkārtas stāvokļa ieilgšanu, auga arī skrējējas mērķis.

Klarka atzīst, ka lielākās grūtības sagādājusi tieši spēku sadalīšana, lai iecerēto distanci būtu iespējams veikt arī nākamajā un aiznākamajā dienā: "Ja tu kļūdies kaut reizi, ar to arī viss beidzas."

Kad Klarka maratona distanci bija uzveikusi jau 25 dienas pēc kārtas, viņai radās interese par iespējamo pasaules rekorda atzīmi. Tobrīd sieviešu rekords piederēja Lielbritānijas skrējējai Alisei Bērčai, kura maratona distanci spēja pieveikt 60 dienas pēc kārtas.

Tobrīd Klarkai ienāca prātā ideja par pasaules rekorda labošanu: "Varbūt tas tomēr ir iespējams."

Skrējējas sasniegto vēl iespaidīgāku padara fakts, ka viņai šo sēriju izdevās turpināt par spīti aizceļošanai uz Neapoli.

Tomēr 96. dienā Klarkas iespaidīgajam piedzīvojumam pienāca gals. Skrienot sieviete krūtīs sajuta asas sāpes, kā rezultātā viņa nolēma pārtraukt iespaidīgo rekordsēriju. Neilgi pēc tam Klarkai un viņas vīram tika konstatēta saslimšana ar Covid-19.

28 gadus vecā skrējēja neslēpj, ka vēlreiz labot pasaules rekordu viņa nemēģinās. Iemesls šādai nostājai ir sarežģītais birokrātijas process, kas bijis nepieciešams, lai apliecinātu, ka viņa tik tiešām 95 dienas pēc kārtas noskrēja maratona distanci.

Lai apliecinātu paveiktā leģitimitāti, Klarkai bijis nepieciešams apkopot aculiecinieku liecības, skrejceļa lasījumus un citus tamlīdzīgus dokumentus. Tieši tāpēc viņa par oficiālu rekorda turētāju kļuva vien 2021. gada nogalē - teju pusotru gadu 95. "maratona dienas".

Klarka gan atzīst, ka viņa turpinās sniegties pretim jaunām virsotnēm ultra maratonā.

"Kad skrienu, sasniedzu sevis pašas labāko versiju," nobeigumā noteic Klarka, piebilstot, ka bez skriešanas savu dzīvi iedomāties nevar.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu