Sadzītas pēdas bankas darbiniekam, kurš pirms 52 gadiem nozaga 215 000 dolāru un pazuda (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Teodors Džons Konrāds.
Teodors Džons Konrāds. Foto: ROSS ANTHONY WILLIS/Scanpix

Pirms 52 gadiem Teodors Džons Konrāds sāka savas darba gaitas Klīvlendas bankā, ASV par kasieri. Savas maiņas beigās tobrīd 20 gadus vecais jaunietis nozaga 215 000 dolāru (aptuveni 188 147 eiro), iebāza tos papīra maisā un pazuda. Visbeidzot leģendārajam zaglim ir sadzītas pēdas, vēstī raidsabiedrība CNN.

Tas notika 1969. gada jūlijā. Pēc vairāk nekā piecām desmitgadēm ASV federālā tiesībaizsardzības aģentūra piektdien, 12. novembrī, paziņoja, ka ir identificējusi vīrieti, kurš tiek uzskatīts par vienu no meklētākajiem noziedzniekiem valstī.

Konrāds kopš 1970. gada dzīvojis Bostonā ar vārdu Tomass Randele, ziņo varas iestādes. Lai cik ironiski tas nebūtu, bet viņa dzīvesvieta atradās netālu no vietas, kur tika uzņemta filma "Tomasa Krauna afēra" ("The Thomas Crown Affair"). Šajā filmā galvenais varonis no Bostonas bankas nozog vairāk nekā divus miljonus dolāru.

"Gadu pirms Klīvlendas bankas aplaupīšanas Konrāds kļuva apsēsts ar 1968. gada Stīva Makvīna filmu," teikts ASV federālā dienesta paziņojumā.

"Filma tika atspoguļota bankas aplaupīšana "sporta pēc", ko veica bagāts uzņēmējs, un Konrāds... esot lielījies saviem draugiem par to, cik viegli būtu paņemt naudu no bankas."

Desmitiem gadu ilgā zagļa meklēšana

Konrāda, iespējams, pastrādātā zādzība notika piektdienā. Banka nezināja, ka kasē ir pazudusi nauda līdz pirmdienai, kad viņš neieradās darbā.

Jau vairākus gadu desmitus izmeklētāji ir meklējuši pavedienus par Konrāda atrašanās vietu dažādos štatos, tostarp Kalifornijā, Havaju salās, Teksasā un Oregonas štatā. Viņa lieta tikusi atspoguļota vairākās filmās, kā piemēram, "America's Most Wanted" un "Unsolved Mysteries".

Pēc gadiem ilgas izmeklēšanas federālās varas iestādes pagājušajā nedēļā devās uz Masačūsetsu, kur apstiprinājās, ka viņš dzīvo Bostonā ar izdomātu vārdu. 

Izmeklēšanas ietvaros likumsargi salīdzināja viņa 60. gadu identifikācijas dokumentus ar pasi, ko viņš bija aizpildījis ar uzvārdu Randele, tostarp 2014. gada bankrota pieteikumu Bostonas federālajā tiesā.

Konrāds nomira no plaušu vēža šā gada maijā, 71 gada vecumā, Linfīldā, Masačūsetsā, paziņoja ASV maršalu dienests.

Krimināllietu izdevās atklāt divās paaudzēs

Viens no lietas galvenajiem izmeklētājiem bija Pīters J. Eliots, ASV maršals no Ohaio ziemeļiem, kura ģimene 60. gadu beigās dzīvoja netālu no Konrāda.

"Šo gadījumu es zinu pārāk labi. Mans tēvs Džons K. Eliots bija uzticīgs ASV maršala vietnieks Klīvlendā no 1969. gada līdz aiziešanai pensijā 1990. gadā," viņš teica. "Mans tēvs nekad nepārstāja meklēt Konrādu, līdz pat savai nāvei 2020. gadā."

Dažiem no tēva izmeklēšanas laikā atklātajiem dokumentiem bijusi būtiska nozīme Konrāda identifikācijas apstiprināšanā, norādīja Pīters J. Eliots.

"Es ceru, ka mans tēvs būs radis beidzot mieru, zinot, ka viņa izmeklēšana... noveda pie šī gadu desmitiem ilgā noslēpuma atklāšanas," sacīja Pīters J. Eliots.

"Reālajā dzīvē ne vienmēr viss beidzas kā filmās."

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu