Pandēmijas efekts: novembra pirmajā pusē A slimības lapu skaits audzis par 695 % (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Novembra pirmajā pusē darbinieki iesnieguši teju astoņas reizes vairāk "A" slimības lapu, kas jāapmaksā darba devējiem, salīdzinot ar oktobra datiem, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Oktobrī atvērtas 1307 "A" darba nespējas lapas, bet novembra pirmajās 15 dienās "A" slimības lapu skaits sasniedzis 10 390, rāda Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati. "A" lapas parasti izsniedz slimošanas sākumposmā, un tās apmaksā darba devējs.

Teju dubultojies izsniegto "B" slimības lapu skaits. Oktobrī tādu bijis 15 119, bet novembrī - 29 108. Šīs darba nespējas lapas izsniedz, slimojot ilgāk, arī Covid-19 gadījumos un vēl vairākās specifiskās situācijās. "B" lapas apmaksā no valsts budžeta.

Atvērtās A slimības lapas:

  • Oktobris: 1 307
  • Novembris: 10 390

Atvērtās B slimības lapas:

  • Oktobris: 15 119
  • Novembris: 29 108

Avots: NVD

Raidījums norāda, ka uzņēmēji mēdz apstrīdēt darbinieku pieteiktās slimības lapas.

"Savā ziņā darbinieks, kam nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, lai šo laiku, tā teikt, pārziemotu, izvēlas paņemt slimības lapu. Nu jau mums ir bijusi diskusija ar Veselības inspekciju (VI)," pastāstīja Latvijas Darba devēju konfederācijas jurists, darba tiesību eksperts Jānis Pumpiņš.

VI esot norādījusi, ka pagājušajā gadā kopā ir apstrīdētas nedaudz vairāk par 300 slimības lapām, bet tagad viena mēneša laikā ir vairāk nekā 600 šāda veida iesniegumi no darba devējiem par, iespējams, nepamatotu slimības lapas ņemšanu.

Kā ziņots, Covid-19 ierobežošanai valdība ir noteikusi, ka darbinieki valsts un pašvaldību institūcijās no 15. novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Arī privātajā sektorā darbinieki klātienē no 15. decembra darbu varēs veikt tikai tad, ja viņiem būs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu