Pabriks: Esam soļa attālumā no NATO līguma 4. panta iedarbināšanas (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pašlaik esam viena soļa attālumā no NATO līguma 4. panta iedarbināšanas, komentējot Baltkrievijas radīto migrantu krīzi uz Polijas, Lietuvas un Latvijas robežām, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Saskaņā ar Vašingtonas līguma 4.pantu ikviena NATO dalībvalsts var pieprasīt konsultācijas ar pārējām dalībvalstīm, ja tā uzskata, ka apdraudēta tās teritoriālā nedalāmība, politiskā neatkarība vai drošība.

Pēc Pabrika vārdiem, visas trīs valstis saprot šī panta nopietnību, attiecīgi vēl nogaida, jo uzskata, ka ar situāciju vēl tiek galā, bet stāvoklis var strauji mainīties un šī panta iedarbināšanu izslēgt nevar.

Ministrs informēja, ka Polija, Lietuva un Latvija vienojušās - ja kāda no valstīm vēlēsies uzsākt konsultācijas pēc šī panta, tad pārējās pievienosies iniciatīvai un pieteikumu visas trīs valstis iesniegs kopīgi.

"Negribam velti izmantot iespējas iesaistīt NATO un pagaidām vēl nogaidām, kāda tālākā rīcība sekos no Baltkrievijas un Krievijas, piebilda politiķis, atkārtoti uzsverot, ka Baltkrievija neatkarību "de facto" jau ir zaudējusi."

Šonedēļ Eiropas Savienības (ES) līmeņa sarunās Pabriks uzsvēris, ka migrantus pāri robežai nelaidīs ne Latvija, ne Polija un Lietuva. Mums ir svarīgi nodot vēstījumu, ka situācija uz ES austrumu robežas ir saspīlētāka un svarīgāka par Āfrikā notiekošo, piebilda politiķis.

LETA jau rakstīja, ka Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Šādos apstākļos Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ir paziņojis, ka NATO jāsper "konkrēti soļi", lai atrisinātu migrācijas krīzi uz Baltkrievijas robežas, tāpēc Varšava kopā ar Lietuvu un Latviju varētu pieprasīt konsultācijas saskaņā ar alianses līguma 4.pantu. "Mēs apspriežam ar Latviju un, īpaši, ar Lietuvu, vai iedarbināt NATO līguma 4.pantu," aģentūrai PAP pavēstījis Moraveckis. "Mums nepietiek ar publisku satraukuma paušanu. Tagad mums nepieciešami konkrēti soļi no visas alianses puses."

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu