Lukašenko: Bijuši mēģinājumi nogādāt ieročus migrantu nometnē (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko otrdien norādīja, ka migrantu krīzē uz robežas ar Poliju nedrīkst pieļaut sadursmes, vienlaikus peļot Poliju un Eiropas Savienību (ES), ka tās negrib ar Minsku meklēt kopīgus risinājumus krīzei.

"Mums šobrīd galvenais ir aizstāvēt savu valsti un savu tautu, nepieļaut sadursmes," otrdien sanāksmē par situāciju uz robežas sacīja līderis, vēsta oficiālā ziņu aģentūra BelTA.

"Es zinu, ka ir jau bijuši mēģinājumi nogādāt ieročus stihiskajā bēgļu nometnē. Tāpat kā provokācijas, kas var novest pie konflikta ar spēka pielietošanu. To nekādā ziņā pieļaut nedrīkst. Nedrīkst, ka šī tā dēvētā problēma kļūtu par asas konfrontācijas izraisītāju," skaidroja Lukašenko.

Līderis par krīzi pirmdien runājis ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Tā bija pirmā telefonsaruna ar kādu Rietumu līderi kopš pagājušā gada falsificētajām prezidenta vēlēšanām un masu protestu brutālās apspiešanas.

Lukašenko minēja, ka krīzi atrisināt varētu palīdzēt Apvienotie Arābu Emirāti.

"Šīs valsts vadībai ir liela pieredze darbā ar bēgļiem, viņi jau piedalījušies līdzīgu jautājumu atrisināšanā pasaulē un strādājuši ar tūkstošiem bēgļu," norādīja līderis.

Tuvākas detaļas Lukašenko nesniedza.

Daudzi Irākas un citu Tuvo Austrumu valstu migranti Baltkrievijā ieradušies ar reisiem no Dubaijas.

Irāka paziņojusi, ka šonedēļ sāks repatriēt pilsoņus, kas Irākā grib atgriezties brīvprātīgi.

ES ārlietu ministri vienojušies paplašināt Lukašenko noteiktās sankcijas, vēršot tās pret cilvēkiem un uzņēmumiem, kas vainojami migrantu krīzē, arī pret lidsabiedrībām, kas migrantus no Tuvajiem Austrumiem transportē uz Baltkrieviju.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu